...
03 Iulie, 2018

 10 principii pe care trebuie să le respecți la Burning Man

Co-creare Burning Man nu este un festival, este o comunitate care împărtășește aceleași principii. În fiecare an, un oraș temporar (Black Rock City) din deșertul Nevada se animă cu prezența a zeci de mii de oameni. 

Evenimentul Burning Man este intitulat astfel după punctul său culminat - arderea unei efigii în forma unui om. Prima ediție Burning Man a avut loc în 1986, de atunci și până în prezent comunitatea explorând modalități diverse și inovative de celebrare a creativității. Performance-uri, instalații, sculpturi de mari dimensiuni, instrumente muzicale inovative –  sunt doar câteva dintre metodele de exprimare ale participanților.

Fondatorii Burning Man sunt Larry Harvey și Jerry James, iar la prima ediție, organizată în preajma solstițiului de vară a anului 1986, cei doi au ars statuia din lemn a unui om și statuia din lemn a unui câine. Numărul participanților a ajuns de la 20 (la prima ediție) la 70.000 (la ediția din 2017). 

Burning Man are 10 principii de bază pe care orice participant trebuie să le respecte și să acționeze în consens cu ele. Acestea sunt: implicarea radicală – oricine este binevenit la Burning Man, nimeni nu este exclus; dăruirea – participanții trebuie să-ți facă daruri, fie ele materiale sau imateriale; decommodification – orice tip de reclamă, vânzare, sponsorizare este descurajată; autosuficiența – individul este încurajat să se bazeze doar pe forțele sale proprii în raport cu mediul; exprimarea liberă – comportându-se cât mai liber și mai natural posibil, participanții dăruiesc celorlalți sinceritate și umanitate; efortul comun – prin munca în echipă și întrajutorare, idei care par imposibile (instalații de mari dimensiuni, performance-uri cu grupuri mari de oameni) devin posibile; responsabilitatea civică; grija față de mediu – după ce evenimentul s-a încheiat, nicio urmă a acestuia nu trebuie să fie vizibilă; participarea – toată lumea este invitată să creeze, muncească și să se joace; experiența imediată – practica și acțiunea este preferată teoriilor mentale. 

În 2018, Burning Man se va desfășura între 26 august și 3 septembrie în Nevada, US.
 

Articole Similare

Vezi toate articolele