...
08 Iulie, 2019

2019 e anul când a murit telefonul prost

Tehnologie Acum câțiva ani, dacă nu aveai bani să-ți iei un telefon de top, majoritatea celorlalte opțiuni erau îngrozitor de proaste.

Da, dacă nu avusesei pe mână un iPhone sau un Samsung Galaxy Note era greu să-ți dai seama, dar toate telefoane mai ieftine, fie că erau în clasa low-range sau mid-range, aveau o experiență de folosire odioasă.

Astăzi, în 2019, suntem la finalul unei epoci din punctul meu de vedere. Și nu numai. 2019 marchează finalul de epocă pentru smartphone-urile tradițonale și pentru separarea lor. Nu mai poți vorbi, în limbaj de specialitate, de low-range (cele mai ieftine smartphone-uri), mid-range sau flagship (iPhone, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy Note, Huawei Mate). Astăzi avem noi categorii care apar.

Am văzut recent trei telefoane care sunt clasificate drept mid-range premium, dar care au nevoie de o denumire nouă: Google Pixel 3a, Samsung Galaxy A50 și Motorola One Vision (foto, în ordine). Acum doi ani aceste telefoane ar fi trebuie să fie, lejer, printre cele mai bune de pe piață. Vorbim de telefoane care se separă de frații lor mai mari doar printr-o cameră sau un procesor puțin mai lent sau un ecran care nu e de ultimă generație.Hai să vorbim despre termenii pe care-i citești pe net

Mi se pare important să vorbim pe înțelesul tuturor. Ce înseamnă toți acești termeni?

Low range înseamnă telefoanele cele mai ieftine și mai slabe. Vorbim deja de telefoane de acum 3-4 ani sau, dacă sunt noi, cu procesoare de tip Snapdragon 200. Ele nu vor depăși niciodată prețul de 500 de lei. Poți să stai pe internet și pe Facebook, un pic de Waze, dar totul va fi foarte lent, ecranul va avea o calitate proastă, luminozitatea slabă, dimensiunea display-ului nu va fi foarte mare. Per total, meh.

Mid range înseamnă deja telefoane între 700 și 1.200 de lei, aproximativ, care oferă o calitate a materialelor mai bună, procesoare de tipul Snapdragon 400 (nu vorbesc fix de cifra asta, ci de familia de procesoare), două camere, un ecran HD, poate încărcare prin mufă USB C sau încărcare wireless.

Flagship e zona reprezentată de telefoanele de top. iPhone, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy Note, Huawei Mate, Huawei P30, OnePlus, Sony Xperia XZ și altele. La ele ai cele mai mari pretenții. Cele mai bune ecrane, procesoare, camere foto.

Ce categorii noi apar deja?

De ce spun că nu mai există telefoane low range și mid range? Pentru că am văzut noi trenduri care încep să apară. Mid range premium, junior flagship, termeni pe care-i vei citi în presa de specialitate.

E clar că dai mult pe telefoanele de top, așa că pentru a crește volumele producătorii au început să aducă din magia lor în clase mai ieftine, care sunt cumva bazate pe ceea ce au dezvoltat cu un an înainte. Așa apar Google Pixel 3a care are aceeași cameră extraordinară, dar cu un procesor un pic mai slab sau Samsung Galaxy A50, cu 3 camere ca pe Samsung Galaxy S10, dar cu un procesor nițel mai slab și niște materiale nu atât de premium.

În momentul acesta nu mai merită să cumperi low range și mid range, ci ar trebui să te duci direct către aceste două categorii. Ba chiar specialiștii și jurnaliștii de tehnologie vorbesc deja de ideea de flagship junior. Adică un telefon cu toate caracteristicile mișto, dar care are un ecran un pic mai mic și o singură caracteristică lipsă: încărcare wireless, cameră triplă sau procesorul acela de ultimă generație.

Ar trebui să te îngrijoreze că nu ai cel mai scump terminal? Uită-te la cât costă: 4.000 - 5.000 de lei deja. La cât de bune sunt procesoarele astăzi, practic nu ai nevoie de un telefon flagship decât dacă vrei cu adevărat să te lauzi cu el.

2019 e anul în care smartphone-ul prost a dispărut și și-a făcut apariția flagship-ul junior!

Articole Similare

Vezi toate articolele