...
02 Februarie, 2018

3 cărți care schimbă tot ce știai despre tine

Relaxare Este vorba despre acele cărți care traversează timpul și ajung la noi, dar nu o fac în calitate de “noutăți“, ci de valori. Care ar fi trei cărți moderne care adresează subiecte anacronice?

Homo Deus (Yuval Noah Harari) 
Continuând cu analizele începute în Homo Sapiens, Harari face pasul de a privi spre viitor în această carte care vine ca un sequel. Ce se va alege de libertatea noastră odată ce se procesează din ce în ce mai multă informație despre indivizi? Cum se va comporta corpul uman față în față cu medicina tehnologizată? Ce schimbări va cunoaște generația viitoare, pe care noi nu o vom mai prinde? Cum de trăim vremuri pașnice, dar totuși instabile? Acestea și alte curiozități încununează concluzia că natura umană se va schimba în acest secol, pentru că inteligența va putea fi separată de conștiință. O carte care ar trebui citită indiferent de gusturi, pasiuni, hobby-uri sau preocupări!

Man’s Search For Meaning (Viktor E. Frankl)
Iată o carte care nu este deloc nouă. Nu a apărut în 2017, ci imediat după al Doilea Război Mondial și este considerată una din cele mai apreciate cărți în SUA. Autorul ei, psihiatrul Viktor Frankl, își pierde familia (inclusiv soția) în lagărele de concentrare. După ce trece prin patru lagăre diferite pe parcursul a trei ani, Frankl analizează cum reacționează psihicul în toate etapele prin care a trecut și concluzionează ceea ce va fi ulterior fundamentul logoterapiei: omul poate duce oricât dacă este mânat de un scop mai înalt ca sine. Explicând care sunt mecanismele care dau sens vieții din punct de vedere psihologic, psihiatrul trece cronologic și prin propriile trăiri. Teoriile lui Frankl sunt susținute de relatarea propriei experiențe, ceea ce le conferă o corespondență în lumea reală și credibilitate. Este, într-adevăr, o carte care nu ar trebui să lipsească nimănui, pentru că aceleași căutări, dar sub diferite forme, au loc în fiecare om de pe planetă. 

The Subtle Art of Not Giving a F*ck (Mark Manson)
Mark Manson este un tânăr autor care aprofundează și scrie despre conceptul de contraintuitiv, având experiențe personale care validează perspectivele pe care le propune. Aflat printre congeneri la fel de chinuiți de ennui și de acel vid existențialist în care ți se proptește creierul în timp ce urmărești ultimele stories de pe Instagram, Manson a încercat să se îndepărteze de propriul discernământ, în timp ce avea cele mai intense revelații. Acest băiat ex-autosuficient descoperă stoicismul și îl lasă să îi schimbe viața, aderând la un set de valori care sună aproape ridicol în societatea noastră. Apoi a scris această carte cu gândul la cei pe care îi poate inspira și a făcut-o cu naturalețea cu care ar fi scris un status pe Facebook. Indiferent de reacția pe care o poate avea cineva la carte sau la părerile autorului, orice cititor va fi mișcat și antrenat să se gândească o clipă la propria viață și la propriile decizii, precum și efectele acestora. 
 


              

Articole Similare

Vezi toate articolele