...
11 Aprilie, 2018

3 designeri revoluționari despre care se vorbește prea puțin

Co-creare Ar trebui să încep acest material prin relatarea unei discuții pe care am auzit-o recent, într-un salon oarecare, chiar săptămâna trecută. Două doamne discutau despre nunta unei cunoștințe și schimbau păreri & opinii despre ținutele pe care urmau să le poarte.

Am apreciat faptul că se gândeau să își facă ținute personalizate, după niște imagini care le plăcuseră lor mult cu Grace Kelly. Or, asta e o chestiune pozitivă – într-un spațiu dominat de paiete și false paiete, să te amorezezi de o rochie gri, simplă, cu talia marcată, fără artificii, mi se pare încurajator. Mai ales că doamnele nu erau trecute de 35 de ani.

Și uite așa mi-am adus aminte de Pauline Trigere, geniala Pauline Trigere care a revoluționat noțiunea de ready-to-wear, care a părăsit Parisul și a cucerit America prin hainele ei tăiate impecabil, aceeași Pauline Trigere care a propus pentru prima oară trenciul fara mâneci, purtat ca rochie, chiar la sfarșitul anilor ’40. Pauline Trigere care a imaginat pentru Grace Kelly acele cape reversibile, ce puteau fi purtate atât ziua, cât și seara.

Pauline Trigere a făcut trecerea de la couture la pret-a-porter extrem de lin și a demonstrat că o salopeta poate concura oricând cu o rochie de seară.

Un alt nume care îmi vine des în minte, un nume despre care se vorbește la fel de puțin, deși a revoluționat moda, este Jean-Charles de Castelbajac. Pe lângă contribuția lui majoră în segmentul sportswear, Castelbajac a introdus un condiment extrem de prețios în moda contemporană – umorul! Ilustrator excepțional, a reușit să combine atât de armonios elemente precum mâinile sau anumite profile, și să creeze unele dintre cele mai expresive piese vestimentare. Să nu uitam nici de rochia confecționată din sute de ursuleți de pluș, purtată de Madonna, rochie ce inspiră în continuare, dacă ar fi să ne gândim la Jeremy Scott. 

Pun pariu că nici voi nu ați mai pronunțat demult numele celui supranumit arhitectul modei, Gianfanco Ferre. Siluetele lui sofisticate și liniile austere, dar atât de feminine, celebrele lui drapaje și funde, dar și paltoanele cu acea alură misterioasă, cămășile albe reinterpretate într-o perioadă în care deconstructivismul nu îi pasiona pe mulți, mă fac să regret faptul că moda acum este atât de pasivă, că designerii nu mai sunt interesați neapărat de formă, ci de un câștig rapid, că tendințele au devenit simple unelte de marketing.

 

Dar uite că undeva, într-un salon de coafură, doua femei discutau despre rochiile lui Pauline Trigere, fără să știe cine a fost Pauline Trigere. Până la urmă, putem spune ca și-a atins scopul – la peste 60 de ani distanță, aceleași două femei vor purta la o nuntă în București două rochii gri, simple, cu talia marcată!

Tschuss! 

Acest material a fost inspirat de IQOS, un dispozitiv pentru fumătorii adulți pe care îl utilizez.


              

Articole Similare

Vezi toate articolele