...
11 Ianuarie, 2019

Ansel Adams sau părintele american al fotografiei

Fotografie Ansel Adams (1902 – 1984) a fost un fotograf american, unul dintre cei mai mari fotografi ai lumii și un pionier al fotografiei ca artă. 

Deși se pregătește pentru o carieră în muzică, luând lecții de compoziție muzicală și pian de la o vârstă fragedă, Ansel Adams devine interesat de fotografie în adolescență. La 19 ani, primele fotografii ale lui Adams au fost publicate, iar la 20 de ani vinde primele imagini produse de el. 

În jurul anului 1925, Ansel începe să lucreze cu tehnici împrumutate din pictorialism. Pictorialismul este un curent fotografic în care se preiau tehnici din pictură și desen (compoziție, soft focus) din dorința de a argumenta că fotografia nu este diferită de pictură și poate fi numită artă. Însă Ansel Adams renunță repede la pictorialism în favoarea mijloacelor fotografice brute. 

La începutul anilor ’30, împreună cu Imogen Cunningham și Edward Weston, Ansel Adams fondează grupul F64. Grupul promova fotografia pură, cu mijloacele ei de exprimare nealterate, recomandând fotografilor să nu împrumute din alte medii doar de dragul acceptării fotografiei ca artă. La doar 31 de ani, Ansel înființează propria sa galerie în San Francisco și are un succes fulminant.

Una dintre cele mai cunoscute fotografii ale artistului este realizată într-o excursie în New Mexico în anul 1941 și se intitulează Moonrise, Hernandez. Conform mărturiei lui Adams, fotografia a fost una spontană și a fost manipulată extensiv în laboratorul foto. Fotografia are o aură intensă și o frumusețe a griurilor de neegalat. Lucrarea a fost expusă la MoMA în 1944.

Ansel Adams a lăsat în urmă o moștenire neprețuită prin întreaga sa operă - plină de imagini uimitoare realizate de-a lungul a peste 60 de ani - și prin textele sale despre fotografie ce au inspirat și instruit fotografii secolului XX
 

Articole Similare

Vezi toate articolele