...
18 Ianuarie, 2019

Antony Gormley aduce noi perspective asupra folosirii corpului uman în artă

Co-creare Sir Antony Gormley (n. 1950) este un artist englez care lucrează în special cu mediile sculpturii monumentale și ale instalației.

Corpul uman a fost chestionat de artiști încă de la primele semne grafice descoperite în peșterile preistorice. Într-o eră în care arta conceptuală și abstractă este propulsată, Gormley nu se teme să revină la o temă clasică - aceea a siluetei umane. 

Antony Gormley își dorește să utilizeze corpul drept un obiect găsit. Își folosește propriul corp ca punct de plecare în arta sa și pornește de la mulaje ale acestuia pe care le interpretează. În viziunea acestuia, corpul uman nu ocupă un spațiu, ci îl activează și ajută la chestionarea lumii exterioare nouă. Relația dintre interior și exterior este atent analizată, corpul este privit ca un vid ce poate conține diferite sensuri. Conștientizarea propriei prezențe în lume este importantă pentru artist. Artistul studiază filosofia asiatică și este un adept al budismului, iar aceste fapte îi influențează opera. 

În 1994, Gormley primește Premiul Turner pentru Field, o lucrare care se axează pe prezența colectivă, spre deosebire de lucrările sale anterioare, centrate pe prezența solitară în lume. 

Antony Gormley a fost comisionat de multe ori să producă lucrări pentru spațiul public. Cea mai  cunoscută sculptură monumentală a sa este The Angel of The North, o metaforă a legăturii dintre era industrială a umanității și era informațională. 

În 2009, în ONE & OTHER, Antony decide să producă o lucrare vie de artă - vizitatorii sunt invitați să petreacă o oră pe o platformă alături de sculpturile ce înfățișează marile figuri istorice ale Angliei. Proiectul a durat 100 de zile consecutive, 24 de ore pe zi, iar 2.400 de oameni au avut ocazia să facă parte din lucrare. 

Felul în care Antony Gormley reinterpretează omul și limbajul unic al corpului acestuia este inovator și deschide poarta unor discuții viitoare la adresa unui subiect ce părea epuizat. 
 

Articole Similare

Vezi toate articolele