...
08 Octombrie, 2018

Arta Post-Internet 

Co-creare Curentul artistic Post-Internet se referă la arta rezultată în urma accesului la internet. Conform artiștilor care fac parte din această mișcare, arta s-a schimbat pentru totdeauna odată cu apariția internetului. Spre deosebire de reprezentații Net Art, a căror artă  exista exclusiv online, artiștii Post-Internet folosesc strategii digitale pentru a crea obiecte care există în lumea reală. 

În VVebcam, Petra Cortright (n. 1986) atrage atenția asupra comportamentului oamenilor atunci când privesc un video pe internet. Se creează o realitate în oglindă, în care Cortright privește spectatorii cu aceeași privire fixă, goală, pe care aceștia o au în momentul vizionării video-ului. 

În Excellences & Perfections, Amalia Ulman (n. 1989) creează timp de 4 luni o poveste a unui personaj fictiv cu ajutorul postărilor pe pagina personală de Instagram. De la tiparul unei fete drăguțe, abia ajunsă în Los Angeles, personajul Amaliei începe să evolueze într-un arhetip al fanteziei consumerismului. Ulman înscenează câteva operații estetice și își schimbă comportamentul, pozând în ipostaze sexy și purtând haine provocatoare. Artista susține că lucrarea a pornit de la dorința de a evidenția cât de ușor poate fi manipulată audiența unei platforme care ar fi trebuit să prezinte persoane autentice. 

Artista Marisa Olson a participat în 2004 la audițiile pentru American Idol și a documentat tot procesul pregătirii pe un blog pe care a și interacționat cu spectatorii. Niciunul dintre exercițiile prezente de pe blog nu a avut legătură cu antrenarea vocii Marisei, ci s-au axat pe antrenarea atitudinii de star. 

În 9 Eyes, Jon Rafman se folosește de Google Maps Street View pentru a obține imagini neașteptate și bizare. 

Concepte precum calitatea de autor comun asupra unei lucrări de artă și nostalgia în era internetului sunt explorate de adepții Post – Internet Art. Arta Post-Internet are adesea la bază comentarii la adresa unei lumi influențate definitiv de mediul online. 
 

Articole Similare

Vezi toate articolele