...
03 Martie, 2019

Arta relațională sau întâlnirea dintre artist și consumatorul de artă 

Co-creare Arta relațională este un curent artistic care a luat naștere la începutul anilor ‘90 și continuă să se dezvolte în lucrările artiștilor din prezent. 

Teoreticianul principal al fenomenului artei relaționale este criticul de artă Nicolas Bourriaud (n.1965). În anul 2002, acesta publică Estetica Relațională, o carte care ne definește termenul de estetică relațională și ne introduce în lumea artei relaționale. Arta relațională propune fenomenul artistic ca o întâlnire între artist și consumatorul de artă: adesea, privitorul ia parte la procesul de creație sau devine chiar el însuși creator. Locurile se schimbă, astfel, în fiecare moment. 

În Home Run (1993), Gabriel Orozco a rugat locuitorii apartamentelor vecine Muzeului de Artă Modernă din New York să așeze portocale în ferestre, acestea fiind vizibile din muzeu. Astfel, vizitatorul vedea o expoziție care nu se afla în muzeu, ci în afara lui, dar o putea vedea din cadrul muzeului. 

Rirkrit Tiravanija construiește o bucătărie într-o galerie din New York în anul 1992, le gătește vizitatorilor și îi invită să mănânce împreună. Acest act simplu, al hrănirii, ritual al oamenilor încă din perioadele de început ale speciei noastre, este poetic și potrivit în era contemporană. 

În lucrarea Measuring the Universe (1966), Roman Ondak (n. 1966) se folosește de vizitatorii expoziției pentru a crea o instalație impresionantă. Fiecare vizitator este rugat să-și marcheze înălțimea pe pereții sălii de expoziție. Ceea ce poate fi observat la sfârșitul experimentului este o formă care este similară unei galaxii – senzația este aceea de a te afla în interiorul Căii Lactee. Acesta legătură dintre particular, înălțimea unei persoane și universal este ceea ce face această lucrare de artă valoroasă. 

Schimbarea rolurilor între artist și privitor este proaspătă și eliberatoare. În arta relațională, artistul propune situații pe care vizitatorii le transformă în artă. 
 

Articole Similare

Vezi toate articolele