...
10 Decembrie, 2018

Arta video a anilor ’70 și influențele televiziunii asupra maselor

Co-creare Nam June Paik (1932-2006) a fost un artist vizual korean – american, pionier al artei video și unul dintre vizionarii secolului XX. Nam June Paik folosește telecomunicațiile în arta sa, ceea ce îl face să fie mult înaintea timpului său. Pânza este înlocuită de ecranul televizorului, iar această nouă eră a artei are la bază schimbarea, fluxul și mișcarea. Paik a făcut parte din mișcarea artistică Fluxus, fiind influențat de John Cage. 

În TV Buddha (1974), Nam June Paik reinterpretează mitul lui Narcis și este profetic - Buddha are smartphone arhaic: o cameră orientată spre el și conectată la un televizor în care Buddha se vede pe sine. Buddha - și tot ceea ce reprezintă el (religia, tradiția, Estul) -  este prins într-o buclă spațio-temporală a lumii vestice. 

Poate cea mai cunoscută lucrare a lui Nam June Paik este Electronic Superhighway (1995). Lucrarea reprezintă harta Statelor Unite realizată din neon colorat și suprapusă peste 336 televizoare care rulează video-uri despre America contemporană. Termenul de Electronic Superhighway a fost folosit de Paik în anii ’70 și are la bază ideea că lumea este conectată prin media -  trăim prin intermediul televiziunii evenimente aflate la distanțe mari de corpul nostru fizic. 

În 1984, Paik experimentează cu tehnologia sateliților și creează un show TV realizat prin juxtapunerea transmisiunilor live din New York și Paris, precum și a unor secvențe filmate în trecut cu ajutorul dispozitivului Paik-Ave Synthesizer, creat împreună cu Shuya Abe, colaboratorul său. Lucrarea numită Good Morning Mr. Orwell este o reacție la ideile pesimiste cu privire la media ale lui George Orwell și dorește să prezinte o latură pozitivă a dezvoltării tehnologice. 

Nam June Paik a fost un adevărat inovator, iar moștenirea pe care acesta a lăsat-o lumii artei este neprețuită - instituirea unui nou mediu de lucru și o bază temeinică pentru ceilalți artiști video.
 

Articole Similare

Vezi toate articolele