...
21 Noiembrie, 2018

Artistul care colaborează cu personalul muzeelor în care expune

Co-creare Sol LeWitt (1928 – 2007) este un artist american, reprezentant important al Minimalismului și al Artei Conceptuale. Lewit a transformat procesul creației artistice, chestionând relația dintre concept, subiectivitatea artistului și opera de artă creată în urma suprapunerii celor două. Conform lui Sol Lewitt, lucrarea de artă este o ilustrare a diferitelor principii filosofice și este a tuturor, nu aparține doar artistului. 

În anul 1953, Sol LeWitt se mută în New York și în anul 1960 se angajează la MoMA, unde îi cunoaște pe artiștii Dan Flavin, Robert Mangold și Robert Ryman. Sol se împrietenește și cu artista Eva Hesse, căreia îi scrie o minunată scrisoare în 1965

Seria de lucrări care i-a adus lui Sol LeWitt faima mondială a fost intitulată minimalist wall drawings. Artistul creează seturi de instrucțiuni și schițe pentru realizarea unor desene geometrice care au ca suport pereții galeriilor și muzeelor. Aceste desene sunt realizate apoi de către personalul spațiilor artistice în care sunt expuse, astfel încât panotarea unei expoziții Sol LeWitt poate dura chiar și 6 săptămâni. Ideea din spatele acestei tehnici este colaborarea dintre artist și personalul muzeului, care devine parte din creație. Sol se definea ca fiind un compozitor, iar pe cei ce ajutau la redarea lucrărilor sale îi definea ca fiind instrumentiști. 

Caroiajul este o importantă parte a artei lui LeWitt și reprezintă structura primară de organizare a vieții. Plecând de la caroiaj, LeWitt creează variațiuni ale acestuia, căutând să transforme percepția publicului asupra unor forme simple.

Obsesia pentru cuburi a lui LeWitt vine din banalitatea aparentă a acestui corp geometric. În seria Incomplete Open Cubes, LeWitt se joacă cu diferitele laturi ale cubului creând un haos aparent, dar restabilind ordinea din anumite unghiuri de vedere.  

Lucrările lui Sol LeWitt se creează și azi, la 11 ani după moartea sa, grație lucrătorilor din muzee și galerii care îi urmează atent instrucțiunile, astfel arta sa fiind perpetuă. 
 

Articole Similare

Vezi toate articolele