...
03 Martie, 2019

Bas Jan Ade r - artistul actelor de recunoaștere a non-sensului existențial

Film Bas Jan Ader (n.1942 – dispărut 1975) a fost un artist olandez, care a lucrat, în principal, cu mediile video-ului și performance-ului. Lucrările lui Bas Jan Ader sunt sensibile și minimaliste, poetice și misterioase

Artistul și-a definitivat studiile începute în Olanda în Statele Unite, la Otis College Of Art and Design. După absolvire, acesta a început predarea artei în diverse instituții de pe continentul american. Arta lui Jan Ader se dezvoltă în jurul unor acte absurde: de comuniune profundă cu natura, de încercare a unor acțiuni imposibile sau de recunoaștere a non-sensului existențial.

Lucrarea cea mai cunoscută a lui Bas Jan Ader este I’m too sad to tell you, un autoportret de tip video-performance în care artistul se filmează plângând. Titlul lucrării și senzația pe care o redă lucrarea în urma vizionării sale converg într-o meditație asupra existenței umane, asupra individului și a rolului acestuia în lume.

În Fall 1, Bas încearcă, fără succes, să așeze un scaun pe un acoperiș și să-și mențină echilibrul pe el. În Broken Fall (organic), Bas Jan Ader își testează limitele corpului încercând să rămână cât mai mult timp agățat de ramurile unui copac și sfârșește prin a cădea într-o apă aflată sub copac. În Broken Fall (geometric), artistul se lasă în voia forței vântului, se contopește cu acesta, renunță la instinctul corpului de a-și susține echilibrul și cade. 

Aceste lucrări îl vor inspira pe regizorul Rene Daalder (n. 1944) să propună în anul 2007 gravitația ca un nou mediu artistic, iar Jan Ader este considerat un fondator al acestui mediu. Același regizor Rene Daalder realizează în 2007 și un film documentar cu titlul Here Is Always Somewhere Else despre viața și arta lui Bas Jan Ader. 

Dispariția lui Bas Jan Ader în largul Oceanului Atlantic la doar 33 de ani îmbogățește latura misterioasă a artistului, fiind un gest poetic de ieșire din această lume. 

Traseul artistic al lui Bas Jan Ader este unic și este reprezentat de o contopire desăvârșită între viața artistului și arta sa. 

Articole Similare

Vezi toate articolele
 • ...

  Teatrul: drama queen

  Teatrul este o experiență cognitivă într-un spațiu performativ, ajunsă astăzi după multe transformări la intersecția mai multor mijloace de exprimare artistică.

  Citeşte articolul
 • ...

  Filme care ne inspiră | Intro

  Cinematografia este un mijloc de comunicare, un dialog constant între audiență și regizor. Este o artă vie care evoluează la fel cum evoluează și limbajul. Ne uităm la filme pentru că ne distrag atenț...

  Citeşte articolul
 • ...

  TV gone digital

  În contextul Netflix și al altor jucători mari de pe piață canalelor TV care produc și difuzează în exclusivitate în mediul online, apar și replici independente, care au o agendă nișată.

  Citeşte articolul