• ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...
19 Septembrie, 2017

Berlinul văzut ca o narațiune ascunsă prin aparatul foto al unui emigrant

Fotografie Fotograful George Nebieridze nu a avut niciun criteriu de selecție pentru temele pozelor făcute de-a lungul timpului în capitala Germaniei.

Petreceri, mese în oraș, orele liniștite ale dimineții, culori saturate sau libertatea orașului, toate sunt subiecte care apar în prima lui carte, intitulată „’15”. Acestea reprezintă o transpunere vizuală a unui an petrecut în Berlin.

Originar din Georgia, Nebieridze s-a mutat în Berlin acum aproape patru ani, încurajat fiind de atmosfera eliberatoare din capitala Germaniei. Azi, multă lume are un „jurnal vizual” în galeria telefonului, însă fotograful georgian a dus asta la un nou nivel. Cheia succesului pentru el a fost dorința uriașă de a se documenta cât mai mult despre ce e în jurul lui.

„Aveam un folder special unde strângeam poze de-a lungul anului, mai ales pe cele pe care le-aș fi văzut într-o carte. Și la final am început să le aranjez. N-am avut absolut niciun criteriu. Cu cât erau mai diverse fotografiile, cu atât îmi plăcea mai mult rezultatul final. Cred că asta îmi place cel mai mult, să combin fotografii cu valori diferite și să creez ceva nou. Cartea este ca un portet al meu, chiar dacă nu există nicio fotografie cu mine. Am încercat să pun la un loc manierele, hobby-urile și locurile mele preferate”, povestește Nebieridze.

Având un contrast puternic între subiectele alese, paginile din „‘15” au un efect puternic asupra cititorului, atât din punct de vedere emoțional, cât și din punct de vedere vizual. „Cartea asta nu este despre fotografie. Am încercat să pun în ea experiențele mele ca artist, designer, prieten și povestitor. Nu există un text lângă fotografii, însă aproape toate au o poveste în spate. E ca o narațiune ascunsă. Ceea ce e evident, s-ar putea să fie doar o percepție personală a celui care se uită la fotografie. Scopul meu a fost sa fac o călătorie ca într-un film, acesta e și motivul pentru care există un început, un cuprins și o încheiere”.

Articole Similare

Vezi toate articolele