...
19 Septembrie, 2017

Bjarke Ingels: când designul durabil întâlnește arhitectura

Co-creare Bjarke Ingels este un architect care reușește să îmbine perfect funcționalitatea, fantezia și durabilitatea. Stilul său sfidează în cel mai relaxat mod posibil orice convenție tradițională, acesta fiind distinctiv prin clădirile sale ce oglindesc absolut organic mediul înconjurător.

Ingels proiectează de la sedii pentru Google până la noul World Trade Centre - firma lui BIG (Bjarke Ingels Group) lucrează în prezent la doi zgârie-nori ce vor fi în New York, alte câteva clădiri pentru LEGO, San Pellegrino și muzee deja prestigioase precum Museum of London. De ce e Ingels atât de important? În afara faptului că aceste contracte sunt mai mult decât aproape definitorii pentru orice architect, el are doar 41 de ani și poate fi numit unul dintre cei mai renumiți și inovatori arhitecți din lume.

Manifesto-ul lui Ingels este ‘Yes is More!’ și este probabil sintagma care l-a făcut să devină extrem de popular. Viziunea lui este aproape contagioasă, felul în care acesta își expune ideile te prinde într-o plasă pe cât de inovativă pe atât de eco-friendly. În viziunea lui, clădirile ar trebui să aibă funcții hibride. De exemplu, o lucrare precum o centrală energetică ce reciclează deșeurile, dar în același timp acoperită de o pantă de schi nu ar fi nimic ieșit din comun pentru el. Ingels este predispus la idei îndrăznețe și nu se teme să le articuleze și să le pună în realitate. Ca mentor al său (și fost angajator), Rem Koolhaas a scris în revista Time: "Bjarke este primul arhitect important care a deconectat complet profesia de furie."  Directorul Serpentine, Hans-Ulrich Obrist pune situația într-o lumină mult mai simplă: "Bjarke nu s-a despărțit niciodată de temele mari ale arhitecturii, ale societății, ale vieții. Cred că de aceea și-a numit practica BIG".

Ingels a inființat BIG în 2005, iar printre primele sale proiecte ce au câștigat rapid atenția publicului au fost două clădiri, ce ar fi putut fi anoste, dar Ingels le-a transformat în ceva indrăzneț, tipic stilului său. A proiectat două complexe de apartamente în districtul Ørestad din Copenhaga, denumite Mountain Dwellings și 8 House. Prima clădire încorporează un drum pentru rezidenți ce facilitează circulația până la etajul al zecelea pe bicicletă, iar cea de-a doua având două curți interconectate extrem de ingenios.

Fiecare proiect BIG începe cu o cercetare profundă ce analizează în detaliu fiecare aspect al unei clădiri: utilizatorii, mediul înconjurător, orașul. În locul unui edificiu final, perfect, spune Ingels, procesul acesta ar trebui să dezvolte o narațiune pentru fiecare proiect în așa fel încât construcțiile sale să fie relevante, să rezolve anumite probleme și totodată să inoveze.

Ingels are propria sa filosofie arhitecturală, aceasta se numește hedonistic sustainability și presupune provocarea concepției greșite că trebuie să renunțăm la o parte din stilul nostru de viață confortabil pentru a trăi într-un mod sustainable. Ingels contrazice această preconcepție cu exemple care ilustrează posibilitățile clădirilor și orașelor durabile, ce într-adevăr sporesc calitatea vieții. El încurajează arhitecții să îmbrățișeze rolul lor extins de a ajunge „designeri ai ecosistemelor”, creând o lume în care prezența noastră nu este văzută ca fiind dăunătoare pentru mediul înconjurător. Prin integrarea și înțelegerea formelor noastre de consum și a resturilor pe care le producem în construirea clădilor putem să creăm orașe cu adevărat contemporane.

Viitorul arhitecturii se mulează, într-adevăr, pe această cale eco-friendly ce promite salvarea planetei. Ingels este cu siguranță unul dintre inițiatorii acestui curent architectural, influența lui asupra acestei industrii este inimitabilă și unică.

Articole Similare

Vezi toate articolele