...
08 Decembrie, 2017

Butoh sau dansul compasiunii

Dans Cum ar fi dacă ți-am spune că există o metodă prin care să reușești să îți exprimi chiar și cele mai dificile emoții? Da, exact.

Mișcarea Butoh, descrisă adesea drept „dansul întunericului“ sau „dansul cu demonii interiori“, a apărut în Japonia, după cel de-al Doilea Război Mondial, fiind un fenomen avangardist care a șocat publicul în anii ’50. Intensitatea, grotescul, brutalitatea mișcărilor Butoh, care îi făceau pe dansatori să arate ca niște zombies, sunt inspirate din valorile budismului: compasiune, înțelepciune și calm. Butoh devine astfel o expresie a subconștientului, a tuturor emoțiilor, gândurilor și sentimentelor pe care nu reușim să le exprimăm sau pe care nu le conștientizăm. Prin dans, acestea ies la suprafață, sunt confruntate și transformate în energie creatoare. 


Moartea este una dintre temele recurente în Butoh și tocmai din acest motiv gesturile și mișcările pot părea grotești. Dar Butoh este mai mult decât un dans şi o coregrafie șocantă; este existență, performance, artă. Mișcarea a fost inițiată de doi japonezi, Tatsumi Hijikata și Kazuo Ohno, cel din urmă fiind un prizonier de război care, după ce și-a văzut camarazii murind pe front, a hotărât să dezvolte o mișcare a compasiunii, menită să producă o transformare în mintea, sufletul și corpul celui care suferă și alege să practice Butoh.


Tu l-ai încerca? 
 

Articole Similare

Vezi toate articolele