...
06 Iunie, 2018

Ce poți să vezi vara aceasta la Muzeul Național de Artă Contemporană

Fotografie În această vară nu putem rata o vizită sau, de ce nu, mai multe la MNAC. Cele 4 expoziții prezente în momentul de față la Muzeul Național de Artă Contemporană au în vizor artiști eterogeni - ca preocupări, vârste și moștenire artistică.

Expoziția Monumente amânate, dedicată artiștilor Constantin Brâncuși și Dan Er. Grigorescu, curatoriată de Călin Dan, conține  fotografiile lui Dan Er. Grigorescu, unice în redarea fotografică a ansamblului de lucrări de la Târgu Jiu a marelui sculptor și inovator al modernismului Constantin Brâncuși. Aceste fotografii au fost inițial expuse în din cadrul Bienalei de la Veneția - 1982 - și reprezintă o reconstruire monumentală a celebrului ansamblu. 

Uşi Închise, Plicuri Deschise. Iosif Kiraly - Lucrări timpurii, 1975 - 2000, avându-o drept curator pe Ruxandra Demetrescu, prezintă o serie de lucrări ascunse publicului larg până acum, propunând revizitarea operei lui Iosif Kiraly (n. 1957). Descoperim astfel un univers intim și suculent, proaspăt și promițător ca viziune artistică.

Contrapunct. O retrospectivă Octav Grigorescu - Georgeta Năpăruş - curatoare: Ioana Vlasiu și Magda Predescu - prezintă un cuplu de artiști și dinamica aparte dintre aceștia în raport cu istoria personală și colectivă. Cuplul de artiști s-a aflat în prin-planul artei românești în anii ’70 – ’80 – ’90, iar expoziția prezintă paradoxul dintre libertate și constrângere specifice acelei epoci.

Eva şi Emerick, expoziția artistei Yael Efrati, avându-l drept curator pe Nicola Trezzi, este cea mai extinsă expoziție de până acum a artistei de origine israeliană. Yael creează legături între fotografie și sculptură printr-o tehnică ce poate fi numită sculptură documentară și ce chestionează transmutația fizică și metafizică a memoriei.
 

Articole Similare

Vezi toate articolele