...
13 Martie, 2019

Ce poți vedea anul acesta la Bienala de Artă de la Veneția  

Co-creare Bienala de Artă de la Veneția este cea mai prestigioasă manifestare a artei contemporane. Înființată în anul 1895, Bienala, așa cum îi spune și numele, se desfășoară o dată la fiecare 2 ani în orașul Veneția, Italia. Artiști, curatori, colecționari, critici și iubitori de artă ocupă Veneția pentru aproximativ 6 luni. 

Expoziția are 2 spații în care se desfășoară: Giardini și Arsenale. În Giardini se găsesc Pavilionul Central și 30 de pavilioane naționale, printre care și cel al României. Pavilionul României a fost cumpărat în anul 1938

În Arsenale sunt expuse lucrări ale artiștilor tineri, care nu au fost incluși în expozițiile din pavilioanele naționale. Alte pavilioane naționale sunt deschise în tot orașul, iar numărul acestora se înmulțește cu fiecare ediție, tot mai multe țări dorindu-și să participe la această eclectică manifestare artistică. Multe țări dețin, pe lângă pavilioanele din Giardini, spații alternative în oraș. De asemenea, multe instituții, muzee, fundații din Veneția deschid expoziții în paralel cu cele din Bienală. 

În perioada celor două Războaie Mondiale, activitatea bienalei s-a desfășurat cu întreruperi, dar a avut o continuitate aproape perfectă începând cu anul 1948.

Din anul 1986, la fiecare ediție a Bienalei se acordă Premiile Leul de Aur și Leul de Argint artiștilor merituoși și celor mai bune pavilioane. Printre câștigătorii acestor premii, se numără adevărate legende ale artei vizuale: Daniel Buren, Jasper Johns, Bernd & Hilla Becher, Nam June Paik, Gerhard Richter, Tino Seghal, Yoko Ono și mulți alții. 

În 2019, Bienala se deschide pentru public pe data de 11 mai și se închide pe data de 24 noiembrie, iar curatorul Pavilionului Central este Ralph Rugoff. România va fi reprezentată de proiectul Unfinished Conversations on the Weight of Absence, curatoriat de Cristian Nae.
 

Articole Similare

Vezi toate articolele