...
07 Septembrie, 2018

Cinci filme alb-negru din cinci decade diferite

Film După 1970, filmele color s-au impus pe marile ecrane, din ce în ce mai puține filme fiind realizate utilizând peliculă alb-negru. Nostalgicii sau cei care doreau să transmită o anumită stare (fie ea istorică, vizuală sau psihologică) au continuat însă să experimenteze.

Iată câte un film aparte prin culoare, dar și conținut pentru fiecare decadă a ultimilor 50 de ani. 

1970 – Manhattan (1979)

Un clasic al cinematografiei, filmul lui Woody Allen urmărește povestea lui Issac Davis (jucat de același Woody Allen) și complicațiile vieții sale amoroase. Soția lui Isaac – Jill (Meryl Streep) - îl părăsește pentru o femeie și scrie o carte despre relația lor, iar el se întâlnește cu o tânără de 17 ani, Tracy (Mariel Hemingway), pe care, însă, o consideră prea imatură pentru a avea o relație serioasă. Totul devine foarte complicat când în viața lui Isaac apare o a treia femeie, Mary (Diane Keaton). 

1980 – Stranger Than Paradise (1984)

Stranger Than Paradise, scris și regizat de Jim Jarmush, prezintă două destine diferite: cel al Evei și cel al vărului ei, Willie. O comedie absurdă despre multiculturalism, despre adaptarea la o lume nouă și acceptarea trecutului personal. 

1990 – Pi (1998)

Pi este un thriller psihologic scris și regizat de Darren Aronofsky și reprezintă debutul cinematografic al acestuia. Protagonistul filmului este Max Cohen (Sean Gullette), un matematician care este obsedat de premisa că totul în natură poate fi înțeles prin numere. 

2000 – Sin City (2005) 

Sin City duce metoda cinematografiei monocrome în noua era prin adaosul de culoare, procedeu care accentuează gravitatea scenelor, evidențiază personaje si metafore. Un film statement care a schimbat pentru totdeauna felul în care romanele grafice sunt adaptate. Robert Rodriguez și autorul romanului grafic, Frank Miller sunt cei ce regizează filmul într-un mod unic. 
 

Articole Similare

Vezi toate articolele
 • ...

  Teatrul: drama queen

  Teatrul este o experiență cognitivă într-un spațiu performativ, ajunsă astăzi după multe transformări la intersecția mai multor mijloace de exprimare artistică.

  Citeşte articolul
 • ...

  Filme care ne inspiră | Intro

  Cinematografia este un mijloc de comunicare, un dialog constant între audiență și regizor. Este o artă vie care evoluează la fel cum evoluează și limbajul. Ne uităm la filme pentru că ne distrag atenț...

  Citeşte articolul
 • ...

  TV gone digital

  În contextul Netflix și al altor jucători mari de pe piață canalelor TV care produc și difuzează în exclusivitate în mediul online, apar și replici independente, care au o agendă nișată.

  Citeşte articolul