...
11 Aprilie, 2018

Cinci tehnologii care-ți vor schimba viața mai rapid decât te aștepți

Tehnologie Tu crezi că tehnologie înseamnă doar laptopul din fața ta și telefonul din buzunar? Știi încotro se îndreaptă?

“Avem o tehnologie. Unii spun că e bună, alții spun că e rea” ar spune un clasic al prezentului. Dar afirmația are o doză de adevăr. Tehnologia ne va ajuta și ne va schimba viața radical, dar lipsa de adaptare la implicațiile ei va duce la drame personale și sociale. Suntem complet nepregătiți psihologic pentru ceea ce trăim inclusiv astăzi, în epoca rețelelor sociale. Deși nu o recunoaștem. 

Dar tehnologia ne va transforma plăceri, ne va face mai transparenți și ne va înlocui la muncă. Care sunt cele mai mari cinci schimbări pe care le vom vedea? Am făcut eu o listă. 

1. Interconectivitatea dintre obiectele din casă

E deja aici, chiar dacă nu-ți dai seama de asta. Becurile inteligente se pot cumpăra pentru niște sume infime și se conectează la telefonul mobil. Becurile pot fi conectate la televizor ca să lumineze la fel, iar unele dintre ele au boxe integrate pentru redarea muzicii. Mașinile de spălat sunt deja inteligente, aragazul poate fi și el (măcar cuptorul), iar robinetele inteligente nu sunt chiar așa o fantezie. Dacă am vrea astăzi să facem o casă total inteligentă, am putea. De la yala care se deschide prin bluetooth, la termostatul inteligent, la cântarul din baie, robineți, aragaz, cuptor, prăjitor de pâine și espressor de cafea. În plus, asistenții vocali despre care voi vorbi mai jos, vor face interacțiunea mai naturală și mai ușoară.

 
2. Asistenții vocali

Asistenții vocali sunt pe piață de mulți ani, dar nu prea i-am băgat în seamă. Puțini oameni, mai ales din România, vorbesc cu Siri sau folosesc Google Now pe voce. Dar acești paria ai tehnologiei și-au găsit o casă în boxele inteligente - Amazon Echo, Google Home, Apple Homepod și nenumăratele alternative de la alți producători. Cumva, interacțiunea cu acestea pare naturală și va deveni din ce în ce mai banală. Momentan lipsește suportul pentru limba română, dar treptat, chiar și din poziția de țară bananieră, lucrurile se vor îmbunătăți și vom avea asistenți vocali în limba română. Aceștia vor putea să găsească muzica noastră, să ne facă liste de cumpărături, să ne asiste atunci când gătim sau să ne anunțe atunci când apare un nou episod din serialul favorit.

Cu ajutorul automatizării (despre care poți mai jos), vor putea să facă unele task-uri automat, fără să mai intervenim noi. Viitorul, chiar dacă nu e înțeles de noi, va fi înțeles foarte ușor de copiii noștri, care vor găsi natural să discute cu un Google Home sau un Amazon Echo. Dacă pe noi încă ne inhibă o boxă căreia îi vorbim, copiii nu au această autocenzură.

3. Realitatea augmentată 

Și despre realitatea augmentată se vorbește deja de câțiva ani, dar până acum și-a tot căutat un loc. Aplicațiile ei actuale sunt limitate și, de multe ori, destul de banale. Dacă realitatea virtuală e izolatoare și e o experiență destul de separată de uzul zilnic, realitatea augmentată are toate șansele să fie lângă noi. Ochelarii inteligenți, cu realitate augmentată, adică afișaj digital direct pe lentilă, și cu boxe integrate care să ne livreze mesaje vocale sau prin care să-i putem comanda aceluiași asistent personal vor fi printre noi. Unul dintre produsele cele mai nedreptățite de timpuri a fost Google Glass, ochelarii de realitate augmentată de la Google. Poate pentru că oamenii nu erau pregătiți încă de așa ceva, Google Glass a devenit un exemplu de tehnologie care a dispărut. Dar moștenirea rămâne. Ochelari inteligenți, mașini cu realitate augmentată, birouri unde realitatea imediată și cea augmentată, virtuală, vor conviețui.

4. Mașinile autonome 

Suntem în mijlocul unei revoluții privind modul în care folosim transportul. Epoca noastră la controlul trăsurilor trase de motoare se apropie de sfârșit. Volanul și mașina condusă de om vor deveni o simplă distracție de weekend, nu o realitate a vieții de zi cu zi. În orașe inteligente, ultraconectate, alimentate de viteze de internet 5G, șoferul uman va deveni o vulnerabilitate care poate da peste cap tot sistemul. Mașinile se pot conduce singure. Într-o rețea conectată de mașini, autobuze și metrouri, orașele vor avea o altă curgere, una mult mai optimizată, pentru că vor fi lipsite de imprevizibilul uman, de blocarea unei intersecții, de o ușă deschisă atunci când nu trebuie. Mașinile pot fi autonome mâine, doar că nu există încă legislație. Și abia la mașini inteligente vom avea ridesharing cu adevărat, atunci când ne vom cumpăra poate o mașină autonomă, o vom împărți cu alții, automat, în drum spre muncă, iar când ajungem acolo, ea să plece singură. Poate chiar să facă bani pentru tine în postura de transportator pentru alte persoane, cu ajutorul unei aplicații.

5. Automatizarea sarcinilor

Acest punct înglobează foarte multe aspecte de mai sus. Ceea ce știm astăzi despre muncă, despre responsabilități se va schimba radical. Tehnologia poate să înlocuiască practic toate task-urile repetitive pe care le facem. De ce să mai existe un om care să introducă manual date într-un tabel? Va exista un computer. De ce să mai dăm noi comandă unui robot, când el poate să ne învețe comportamentul și să acționeze singur. De ce să ducem gunoiul, pe când un robot o poate face. 

Automatizarea va deveni parte curentă a vieții noastre și va transforma peisajul muncii. Va veni o criză puternică din punct de vedere social, când cascada pierderii locurilor de muncă va lovi planeta, dar treptat ne vom reveni, pentru că ne vom specializa în domeniul nostru de expertiză, pentru a fi un controller și un adaos oricărui robot.


              

Articole Similare

Vezi toate articolele