...
05 Iunie, 2018

Cinci tehnologii revoluționare care definesc anul 2018

Tehnologie În fiecare an, cei de la MIT Technology Review compun topul tehnologiilor care au potențialul de a ne schimba viețile și de a ne transforma societatea. Noi le-am ales pe cele care ne-au impresionat cel mai mult. 

Embrionii artificiali

O descoperire care poate revoluționa modul în care este creată viața ține de crearea embrionilor artificiali. Cercetători de la Universitatea Cambridge au reușit să crească embrioni de șoareci folosind doar celule stem, nu și spermatozoizi și ovule. Oamenii de știință au introdus celulele într-o schelă tridimensională și au urmărit cum, încetul cu încetul, acestea au început să comunice între ele și să se alinieze în forma unui embrion de șoarece

În ciuda acestei reușite, savanții susțin că, cel mai probabil, embrionul nu s-ar fi putut dezvolta într-un șoarece. Oricum, experimentul deschide calea pentru o mai bună înțelegere a modului de funcționare a celulelor stem. Următorul pas ar fi încercarea de a realiza un embrion folosind celule umane, dar această inițiativă ridică probleme etice și morale importante

Cartierul viitorului are poștași roboți

Numeroase proiecte de orașe inteligente au dat greș pe parcursul ultimilor ani. Implementarea tehnologiilor de ultimă generație într-o infrastructură care nu a fost gândită special pentru așa ceva s-a dovedit a fi, de multe ori, un proces foarte costisitor și complicat. 

Guvernul canadian are, însă, altă abordare. A făcut un parteneriat cu Sidewalk Labs, subsidiară a companiei Alphabet (Google), pentru a construi de la zero un cartier în jurul tehnologiilor smart city. Pe lângă o rețea complexă de senzori care va analiza totul, de la activitatea oamenilor până la calitatea aerului, cartierul va fi circulat doar de mașini autonome care vor sta mereu la dispoziția locuitorilor. Poștașii vor fi și ei înlocuiți de roboți autonomi

Inițiativa a ridicat problema intimității, dar a stârnit curiozitatea și în alte orașe și state đin lume. Deci dacă acest proiect revoluționar se va dovedi a fi unul de succes, e posibil să vedem din ce în ce mai multe cartiere automatizate

Duelul rețelelor neurale

Rețelele neurale sunt, practic, reconstrucții matematice simplificate ale creierului uman. Ele pot fi foarte bune la a identifica diverse obiecte, după ce au fost „hrănite” cu suficient de multe exemple și instruite după ce să se uite. De exemplu, dacă vrei ca o rețea neurală să identifice o pisică, programatorii i-ar arăta un milion de fotografii cu pisici în diverse ipostaze, iar apoi sistemul, conectat la o cameră de supraveghere, ar putea identifica dacă pisica ți-a deschis ușa sufrageriei sau dacă ți-a intrat un hoț în casă. 

Rețelele neurale stau la baza mașinilor autonome și de aceea trebuie ca ele să fie antrenate în viața reală, pe străzi. Totuși, oamenii de știință au început să experimenteze cu o tehnică nouă prin intermediul căreia rețeaua neurală a unei mașini autonome ar putea învăța toate contextele necesare pentru a funcționa cum trebuie pe străzi fără să iasă vreodată din garaj. 

Această tehnică presupune aranjarea unui duel între două rețele neurale și poartă numele de „generative adversarial networks”, sau GAN. În cadrul unui GAN, două rețele sunt hrănite cu același set de date, iar una dintre ele are sarcina de a realiza imagini noi pe baza celor deja văzute, iar cealalță rețea trebuie să își dea seama dacă imaginile generate seamănă cu cele deja văzute. E, practic, un joc de-a șoarecele și pisica care forțează limtele ambelor rețele - una devine din ce în ce mai bună la a genera imagini, iar cealaltă învață și mai multe contexte în care poate apărea un obiect. Revenind la exemplul mașinilor autonome, acestea ar putea fi învățate, cu ajutorul sistemelor GAN, cum ar putea reacționa pietonii în diverse situații și cum ar putea arăta aceștia. 

Cititul în ADN, mai precis decât cititul în cafea

Într-un viitor nu foarte îndepărtat, nou-născuții vor primi raporturi privind ADN-ul lor. Acestea vor conține informații precum șansele de infarct, riscul de cancer sau chiar și dacă respectivul copil are o inteligență mai mare decât media. 
Procedeul științific din spatele acestui viitor a devenit deja realitate, ca urmare a studiilor genetice dezvoltate în timp pe mai mult de un milion de persoane. Astfel s-a descoperit că cele mai comune boli, precum și cele mai comune comportamente și trăsături, inclusiv inteligența, sunt rezultatul a câtorva gene care funcționează în tandem. Fiindcă au detectat acele gene și au aflat cum interacționează, cercetătorii au dezvoltat „scorurile de risc poligenic”


Aceste noi tipuri de teste ADN oferă probabilități, nu diagnostice clare, dar ar putea aduce beneficii majore în medicină. De exemplu, dacă o femeie ar ști de la naștere că e predispusă la a face cancer la sân, ar putea să-și facă mai des mamograme și cancerul ar putea fi depistat încă din faza incipientă. Problema este că, cel puțin deocamdată, nu se poate ști exact cât de precise sunt respectivele teste. 

Căștile care te fac să înțelegi orice limbă

În „Ghidul autostopistului galatic”, protagoniștii trebuiau să-și bage pești Babel în urechi pentru a primi traduceri în timp real. În prezent, poți doar să folosești o pereche de căști pentru a înțelege instant limbi pe care nu le-ai studiat niciodată. Lansate la finalul anului trecut, căștile Google Pixel Buds se folosesc de toate informațiile pe care le are Google la dispoziție, inclusiv de aplicația Google Translate, pentru a traduce în timp real. 


Și, cu toate au fost criticate pentru design-ul butucănos, hardware-ul se poate rezolva rapid și sperăm că mai mulți producători vor încerca să aducă astfel de dispozitive pe piață.
 

Articole Similare

Vezi toate articolele