...
11 Mai, 2018

Constantin Brâncuși – expoziție la MoMA în 2018 – 2019

Co-creare Ceea ce este real nu este forma exterioară, ci esența lucrurilor. Pornind de la acest adevăr, este imposibil pentru oricine să exprime ceva esențial real imitându-i doar suprafața exterioară. Constantin Brâncuși

Între datele de 22 iulie 2018 și 24 februarie 2019, la etajul 2 al prestigiosului MoMA se va desfășura expoziția Constantin Brâncuși Sculpture, o expoziție concisă ce cuprinde exclusiv lucrările prezente în colecția muzeului. Prezente în expoziție vor fi 11 dintre sculpturile artistului, o selecție specială de fotografii și desene, precum și o bogată colecție de materiale de arhivă ce documentează relația lui Brâncuși cu iubitorii artei sale și cu Muzeul de Artă Modernă din New York.

Printre exponate vom regăsi și celebra și foarte controversata Pasăre în spațiu, lucrare ce demonstrează cu prisosință geniul artistului român și manifestul principal al artei sale. Mai presus de orice, pentru Brâncuși contează redarea esenței lucrurilor - simplificarea acestora până la perfectul echilibru în care o entitate este simțită, dar în niciun caz descrisă. 

În anul 1934, MoMA anunța într-un comunicat  de presă că lucrarea Pasăre în spațiu a devenit parte din colecția muzeului în urma unei donații anonime. Importanța acestei lucrări vine nu numai din valoarea intrinsecă a acesteia, ci și din controversa pe care a iscat-o în 1926, la admiterea în Statele Unite ale Americii. Vameșii americani au refuzat să declare lucrarea ca fiind artă, caz în care nu se plătesc taxe la intrare și au decis aplicarea taxelor, în valoare de 40 %, pentru bronz – material din care este confecționată sculptura. În urma acestei nedreptăți, în 1927, începe procesul Constantin Brâncuși vs. The United States, câștigat de artist. Acest proces – extrem de mediatizat, precum și minunatul manifest al simplității propus de Brâncuși vor revoluționa pentru totdeauna baza ideatică a sculpturii moderne și de ce nu, a artei moderne.

Articole Similare

Vezi toate articolele