...
24 Aprilie, 2018

Cum a câștigat Shape of Water premiul Oscar pentru cel mai bun film?

Film Câștigător al Oscar-ului de anul acesta pentru BEST PICTURE dar și pentru BEST DIRECTOR, Shape of Water descrie o poveste de iubire ciudată, între un om sirenă și o femeie mută.

Cu multiple referințe la lupta rasială americană din anii ‘60, filmul parcă descrie o nouă, viitoare luptă, între uman și non-uman în sensul de extraterestru, între realitatea cotidiană și fantezie,  poziționându-se clar în această luptă de partea neobișnuitului, miticului, zeilor.

Filmul este regizat și scris (împreună cu Vanessa Taylor) de Guillermo del Toro (n. 1964, Mexic), cunoscut pentru filmele sale fantastice, dintre care de menționat este Pan’s Labyrinth (2006), cu care Guillermo obținea o nominalizare la premiile Oscar pentru cel mai bun scenariu original în 2007.

Elisa Esposito – portretizată de Sally Hawkins, o femeie de curățenie orfană rămasă mută în urmă unui abuz în copilărie, întâlnește o ființă neobișnuită în unul din laboratoarele pe care are datoria să le curețe. Ființa, jumătate om, jumătate sirenă, este capabilă de limbaj, iar precum principală protagonistă menționează, o înțelege pe aceasta în întregul său și nu o judecă pe baza deficienței sale. Prietenul și partenerul de suferință în ale singurătății este Giles – portretizat de Richard Jenkins, un pictor de care nimeni nu mai are nevoie în lumea fotografiei, a reclamei și a capitalismului.

Antagonistul poveștii este un ofițer american clișeic, Richard Strickland (Michael Shannon) ce este departe de a simți sacrul din celelalte ființe ale universului. În setul lui de reguli lucrurile sunt simple, el fiind un simplu livrator al unei ierarhii mult prea omenești.
Scenografia filmului este una mai mult decât reușită, spațiile micșorându-se și mărindu-se o dată cu cerințele poveștii, iar cromatica însoțește reușit povestea fantastică. 


Cu nuanțe de comedie, dramă, thriller și fantasy, Shape of Water este o prezență neașteptată în cinema-ul contemporan și o alegere îndrăzneață din partea Academiei Americane de Film. 

Articole Similare

Vezi toate articolele
 • ...

  Teatrul: drama queen

  Teatrul este o experiență cognitivă într-un spațiu performativ, ajunsă astăzi după multe transformări la intersecția mai multor mijloace de exprimare artistică.

  Citeşte articolul
 • ...

  Filme care ne inspiră | Intro

  Cinematografia este un mijloc de comunicare, un dialog constant între audiență și regizor. Este o artă vie care evoluează la fel cum evoluează și limbajul. Ne uităm la filme pentru că ne distrag atenț...

  Citeşte articolul
 • ...

  TV gone digital

  În contextul Netflix și al altor jucători mari de pe piață canalelor TV care produc și difuzează în exclusivitate în mediul online, apar și replici independente, care au o agendă nișată.

  Citeşte articolul