...
18 Ianuarie, 2019

Cum a reușit Robert Frank să surprindă esența societății americane prin fotografii

Fotografie Robert Frank (n. 1924) este un fotograf american de origine elvețiană, cunoscut în special pentru cartea sa publicată în 1958, The Americans. Felul în care Frank a redus la esență o națiune atât de diversă precum cea a Statelor Unite rămâne un exercițiu extraordinar al fotografiei documentariste

În anul 1947, Robert Frank emigrează în din Elveția în Statele Unite și se angajează în New York ca fotograf de modă la prestigioasa revistă Harper’s Bazaar.

Atitudinea lui Frank în ceea ce privește fotografia este una analitică și obiectivă; artistul își dorește să privească cultura americană din exterior. Cu ajutorul unei burse Guggenheim obținută în 1955, Frank călătorește împreună cu familia sa în toată America pe durata a doi ani și surprinde instantanee. Frank realizează peste 28 000 de fotografii de-a lungul acestei perioade, dintre care  doar 83 sunt alese spre publicare. Acestea sunt reunite într-o carte numită The Americans, care este considerată de mulți critici de artă a fi cea mai valoroasă carte de fotografie a tuturor timpurilor.

Prefața cărții este realizată de Jack Kerouac, celebrul scriitor reprezentant al Generației Beat.
Cartea este formată din 4 părți, fiecare parte având ca imagine de început o fotografie ce conține steagul american.

Cartea oferă senzația unei călătorii perpetue: oferă impresia unui personaj aflat pe drum alături de fotograf, descoperind imagini noi cu fiecare întoarcere de pagină. Fotografiile lui Robert Frank surprind epoca în care au fost realizate într-un mod dinamic, onest și candid, reprezentând revelații vizuale pentru privitor. Frank observă viața de zi cu zi, atât cu bucuriile, cât și cu problemele ei.

Imaginile lui Frank rezonează cu publicul și în ziua de azi - cartea The Americans reprezintă una dintre cele mai potrivite metode de a cunoaște adevărata Americă, dar și o inspirație pentru fotografii de stradă de pretutindeni.
 

Articole Similare

Vezi toate articolele