...
16 Mai, 2018

Delia Derbyshire – misterioasa pionieră a muzicii electronice

Muzică Delia Ann Derbyshire (5 mai 1937 – 3 iulie 2001) a fost o peculiară prezență pe scena muzicii electronice în anii ’60. Fiind cunoscută mai ales pentru aranjamentul temei muzicale a serialului britanic science-fiction Doctor Who, Delia este o reprezentantă justă a avangardei, originalității și experimentării.

Născută în Coventry, Anglia, Derbyshire este admisă și la Oxford și la Cambridge, dând dovadă de o inteligență superioară. Alege să studieze matematica la Oxford, dar renunță în favoarea studierii muzicii după numai un an. Paralela muzică – matematică are un sens perfect în viitorul parcurs al compozitoarei, ce atinge structuri sonice aproape geometrice, simetrice și asimetrice, dezvoltând spații imaginative intense. 

În noiembrie 1960, Delia Derbyshire începe să lucreze la BBC, ca manager asistent în studio. În 1963, realizează tema muzicală a seriei Doctor Who. În anii următori ai decadei experimentează cu diverși colaboratori și înființează câteva grupuri muzicale. Dintre acestea de menționat este trupa White Noise, din care face parte împreună cu David Vorhaus și Brian Hodgson. Albumul lor de debut, An Electric Storm, este unul dintre cele mai puternice repere ale muzicii electronice timpurii, încă reprezentând o sursă de inspirație importantă pentru muzicienii genului. Albumul cuprinde 7 melodii, cu o durată variind între 3:05 minute și 11:14 minute și este lansat pentru prima oară în iunie 1969.

Delia Derbyshire a lucrat și cu Yoko Ono - artista de performance și partenera lui John Lennon - la filmul acestei experimental, Wrapping Event, însă din păcate nicio copie a filmului acompaniat de muzica Deliei nu mai există. 
 
În 1975, Delia Derbyshire se retrage din producția și compunerea de muzică electronică. Deși creează în particular, Derbyshire refuză să facă publice rezultatele experimentelor sale dintr-o obsesie a perfecționismului și dintr-o frică de compromitere a propriei imagini. În 2001, artista se întoarce fugitiv la muzică în colaborare cu Pete Kember pentru Synchrondipity Machine (Taken from an Unfinished Dream). 

Multiple documentare despre viața și opera Deliei au fost lansate, dintre care notăm programele BBC Alchemists of Sound și Sculptress of Sound: The Lost Works of Delia Derbyshire și The Delian Mode, scris și regizat de Sarah Winter.
 

Articole Similare

Vezi toate articolele