...
18 Ianuarie, 2019

Despre Land Art - când arta întâlnește natura

Co-creare Curentul artistic Land Art a luat naștere în anii 1960 – 1970, în Marea Britanie și Statele Unite. Materialele folosite în Land Art sunt naturale, artiștii folosind adesea resursele pe care le găsesc în locul în care decid să lucreze – nisip, pietre, pământ. 

Curentul a reprezentat un manifest împotriva comercializării excesive a artei: ca artist Land Art, aveai ocazia de a merge în natură și de a realiza o lucrare fără a avea ca scop expunerea ei în fața unui public larg sau de a atrage colecționarii. 

Principalii reprezentanți ai acestei mișcări artistice sunt Robert Smithson (1938 – 1973), Richard Long (n. 1945), Walter de Maria (1935 – 2013) și James Turrell (n. 1943)

În lucrarea A line made by walking (1967), Richard Long creează o potecă prin simplul gest de a merge repetitiv pe aceeași linie pe o pajiște. Este o lucrare care, deși foarte simplă, invită la meditație asupra existenței umanității, a relației acesteia cu natura și a destinului personal al fiecăruia. 

Lucrarea emblemă pentru Land Art este Spiral Jetty (1970), pentru realizarea căreia Robert Smithson a utilizat 7.000 de tone de materiale. Realizarea operei de artă a fost documentată într-un film cu durata de 32 de minute, intitulat, de asemenea, Spiral Jetty. Lucrarea a fost donată în 1999 fundației Dia Art

James Turrell are un mod unic de a interpreta relația dintre artă și natură, iar craterul Roden, pe care îl transformă într-un observator astronomic natural este o dovadă a gândirii sale inovatoare. 

Atunci când ne gândim la artă, o proiectăm atât în spațiile muzeelor și ale galeriilor, cât și sub forma unor sculpturi sau instalații monumentale în piețele marilor orașe. Totuși, arta se poate regăsi și în alte locuri - în natură, complimentându-o și transformând percepția omului asupra acesteia, așa cum artiștii mișcării Land Art ne demonstrează prin opera lor. 
 

Articole Similare

Vezi toate articolele