...
11 Ianuarie, 2019

Donald Judd și fenomenul Marfa 

Co-creare Donald Judd (1928 – 1994) a fost un artist american, adept al Curentului Minimalist în artă. Curentul Minimalist se opune Expresionismului Abstract, iar Judd declară că nu creează nici picturi și nici sculpturi, iar operele sale trebuie interpretate pentru ceea ce sunt, forme în spațiu.

Cele mai cunoscute lucrări semnate Donald Judd, prezente în toate muzeele mari ale lumii,  sunt structuri cu forma de paralelipipede dreptunghice, situate la exact 15,24 cm (6 inch) una de cealaltă și desfășurate vertical. Sunt realizate din materiale care reflectă lumina - plexiglas, oțel, fier, plastic - modificându-și înfățișarea pe parcursul zilei, dacă sunt expuse în lumină naturală. Formele industriale, perfecte, au în acest caz o legătură incontestabilă cu natura și ciclurile ei. Serialitatea formelor face referire la ideea de consumerism ce apare în discuțiile contemporanilor săi.  În cazul operelor minimaliste, simplitatea este cea care primează și dă frumusețe și mister operei de artă. 

În 1977, Donald Judd se mută în Marfa, Texas și transformă o bază militară în casă, atelier și spațiu de expoziție. Spațiul este foarte important pentru Judd. Instalația influențează clădirea și clădirea influențează instalația, totul este creat în armonie. Judd nu a fost doar un artist, ci și un colecționar, designer, arhitect. Achiziționează lucrări ale unui alt minimalist celebru, Dan Flavin și ale altor artiști și le poziționează într-un muzeu creat în mijlocul deșertului. 

În prezent, The Chinati Foundation, fundația înființată de artist în 1986, este cea care se ocupă de toate aceste lucrări valoroase, precum și de programe pentru educarea tinerilor artiști și curatori. 

Opera în care Donad Judd a reunit toate principiile artei sale – mediul înconjurător, spațiul și intervenția artistică – este compusă din 15 unități de beton care au aceleași dimensiuni, 2,5 metri pe 2,5 metru. A fost nevoie de 4 ani să fie construită și are la bază contrastul dintre duritatea și fermitatea betonului și nuanțele pământii, calde, ale câmpiei Texasului

Orașul Marfa a devenit, o dată cu trecerea timpului, un loc de pelerinaj pentru artiștii, cineaștii și scriitorii marilor orașe care în căutarea unei vieți altfel, se mută aici pentru perioade variabile de timp. 
 

Articole Similare

Vezi toate articolele