...
12 Aprilie, 2018

Duchamp și revoluția Readymade – ului

Co-creare Marcel Duchamp (1887 – 1968) este artistul care a schimbat arta pentru totdeauna. Principiile lui Duchamp sunt folosite și astăzi la crearea de opere originale, arta secolului XXI fiind încă sub profunda impresie a paradigmei de gândire a acestuia.

În 1914 Duchamp revoluționează, prin conceperea readymade-ului, felul în care arta este creată și percepută și declară război artei retinale, artei experimentate doar prin intermediul văzului și realizată doar pentru a stimula vizualul. 

Pentru Duchamp, a fi un alt pictor excelent nu mai reprezintă un interes, artistul considerând că în epoca mașinilor o abordare tradițională prin care un artist pictează sau sculptează o lucrare este realmente învechită. Vizionar, Duchamp prevede o lume în care gândirea artistului, conceptele pe care acesta le expune sunt mai importante decât manualitatea și măiestria în reprezentare. 

Readymade-urile lui Duchamp sunt un manifest anti-artă și sunt realizate din obiecte comune selectate și uneori modificate sau asamblate de artist. Astfel, un pisoar devine o fântână în universul lui Duchamp, iar obiectele de uz casnic sunt generatoare de poezie. Reproducerea mecanică și dispariția aurei obiectelor unice deschid noi oportunități în contemplarea și analiza lumii. Duchamp a creat doar 13 readymade-uri într-o perioadă de 30 de ani, impunându-și acest număr restâns pentru a evita crearea unui manierism propriu. 

O lopată călătorește de la magazin spre atelierul artistului unde este expusă sub titlul Prelude to a Broken Arm. Obiectele sunt alese pe baza unei indiferențe vizuale pe care artistul o simte față de ele, un joc al distanțelor și al conceptualului. Simpla alegere a unui obiect spre a fi expus ca operă de artă reprezintă un act creator – Duchamp revoluționează arta, creând un teren propice dezvoltării artei conceptuale. Arta nu mai trebuie să fie frumoasă și totuși, nu este ceva ce privitorul poate realiza el însuși, nu mai este un meșteșug al mâinii și devine un meșteșug al minții, o minte ce trebuie însă antrenată și explorată.

Articole Similare

Vezi toate articolele