...
21 Noiembrie, 2018

Fă cunoștință cu artistul care susține că nu face artă plictisitoare

Co-creare John Baldessari (n. 1931) este un artist american care este considerat a fi părintele spiritual al artei conceptuale. Baldessari a influențat și format generații întregi de artiști, fiind profesor între anii 1970 – 1988 la California Institute of Arts și între anii 1996 - 2007 la University of California. 

Arta conceptuală este acel tip de artă pentru care ideea din spatele unei lucrări este mai importantă ca realizarea estetică și materială a lucrării. 

Baldessari își însușește imagini din filme, reclame, precum și imagini de stoc, generice. Toate aceste imagini nu au o valoare estetică pentru artist, ele sunt importante doar prin ceea ce semnifică. Prin această metodă, Baldessari nu doar chestionează conținutul narativ al imaginilor, ci și felul în care acestea circulă în lumea noastră prin mass-media. 

În anul 1970, John decide să ardă picturile sale mai timpurii în cadrul Cremation Project și păstrează cenușa acestora într-o urnă ce are forma unei cărți. 

Lucrarea Wrong (1967) este amuzantă și ironică. Artistul creează o fotografie greșită din punctul de vedere al regulilor compoziției fotografice clasice -  spre exemplu, obiectele fotografiate sunt tangente. Prin această operă John chestionează libertatea artistică și denunță constrângerile care sunt impuse artiștilor de pretutindeni.

În video-ul intitulat I am making art (1971) artistul se înregistrează afirmând că face artă repetitiv și acompaniind afirmațiile cu mișcări ale brațelor. Acest video explorează esența practicii artistice, aceea a libertății de decizie. Ceea ce transmite Baldessari este că însăși decizia reprezintă opera de artă. 

În I Will Not Make Any More Boring Art (1971), Baldessari se filmează în timp ce scrie fraza Nu voi mai face artă plictisitoare în mod repetitiv. Artistul este în căutarea unui nou mod de a produce artă, mai proaspăt decât cel al artiștilor conceptuali ai vremii. John se ține de promisiune și fie că pune buline pe fețele oamenilor sau realizează video-uri absurde, nimic din ceea ce creează nu este plictisitor. 
 

Articole Similare

Vezi toate articolele