...
02 Noiembrie, 2018

Gerhard Richter – pictură în ceață  sau fotografie neclară? 

Fotografie Gerhard Richter (n. 1932) este un artist contemporan german care utilizează în special mediul picturii. Gerhard are două feluri de a picta pe care le alternează - abstract și fotorealist. 

Odată cu evoluția artei în ultimii 100 de ani și cu dezvoltarea diferitelor modalități de reprezentare a ideilor artistice, pictura și-a pierdut statutul de principal mediu de exprimare a artei. Conceptele artiștilor au început să fie exprimate folosind spre exemplu obiecte ready-made sau fotografie. 

În această lume în continuă schimbare, Gerhard preferă totuși pictura ca mediu. Picturile fotorealiste ale lui Richter reprezintă ecouri ale maeștrilor, în special ale lui Vermeer. Senzația de ceață apare în ambele sale stiluri de a picta și reprezintă o alegere conceptuală. În timp ce culoarea este încă umedă pe pânză, Richter alterează imaginea cu ajutorul unor spatule, rezultatul fiind asemănător unei fotografii neclare, realizate în viteză. Astfel, pictura conține doar ceea ce este necesar și nu mai are tușa pictorului, ci o tușă tehnologică, obținută artificial. 

Pictorul este influențat de motive clasice din pictura flamandă în naturile sale statice. Conceptul de memento mori – amintește-ți că vei muri (latină), prin care ni se reamintește că existența noastră este finită și că transformarea vieții în moarte este inevitabilă -  îl influențează profund pe artist. În seria Candles (1982 – 1989), Richter pictează una sau mai multe lumânări drept simbol al efemerității vieții, cât și al celebrării momentului prezent. Surprinderea momentului oportun este un motiv recurent în pictura lui Richter și îl apropie de tehnica fotografiei din acest punct de vedere. 

În 2007 și 2011, cineasta Corinna Belz realizează două filme documentare ce îl au ca personaj pricipal pe Gerhard Richter. În primul, Gerhard Richter’s Window  (Fereastra lui Gerhard Richter), artistul apare în fața camerei pentru prima dată în 15 ani. Al doilea, Gerhard Richter Painting (Pictura lui Gerhard Richter), conține imagini foarte valoroase cu procesul creativ al artistului, considerat de unii critici a fi cel mai mare pictor în viață.

Articole Similare

Vezi toate articolele