...
29 Martie, 2018

Gregory Crewdson – portret de artist

Fotografie Gregory Crewdson (n. 1962, NYC, USA) este unul dintre cei mai importanți artiști fotografi contemporani și poate cel mai aclamat din Statele Unite.

Este cunoscut pentru fotografiile sale parcă desprinse dintr-un film despre suburbiile orășelelor americane, nostalgice și dramatice în același timp. Imaginile create de Crewdson sunt suprarealiste în banalitatea lor – fără a utiliza elemente deranjante, artistul răscolește privitorul, transformându-i familiaritatea în stranietate. 
Granița între realitate și ficțiune se pierde în căutarea momentului perfect de expunere a poveștii subiecților. 

Opera lui Crewdson este influențată și se intersectează cu o listă lungă de artiști și regizori ce exploatează latura ușor off a societății americane, precum pictorul Edward Hopper, David Lynch, Tim Burton sau Sam Mendes (American Beauty)

Poate cea mai cunoscută serie de fotografii a lui Gregory – Beneath the Roses – este subiectul documentarului Brief Encounters, regizat de Ben Shapiro. În filmul realizat în 2012, procesul creator al artistului este relevat. Astfel, aflăm că Gregory realizează fotografiile de exterior folosind întotdeauna lumina naturală și recurgând la o producție similară filmelor de ficțiune – cu echipe extinse de scenografi, asistenți de regie și producători. În cazul fotografiilor de interior se realizează adevărate platouri în care fiecare detaliu este perfect și în concordanță cu viziunea artistului. 

Crewdson este fascinat de crepuscul, de momentul aproape insesizabil ce există între două lumi, două etape ale zilei, două stadii psihologice, două experiențe. Subiecții sunt prinși într-un moment transformativ, în care realitatea cotidiană devine magică și bizară în același timp. Lumina din fotografiile lui Crewdson este cea care creează tensiunea dintre subiecți și spațiu, care transfigurează realitatea, parcă împietrind un moment în timp și spațiu. 

Gregory Crewdson a absolvit Yale University în 1993 și este în prezent directorul secției de fotografie a universității. Opera sa a fost expusă extensiv și este parte, printre multe altele, din colecțiile unor instituții de artă faimoase, cum ar fi: Art Institute of Chicago, Los Angeles County Museum of Art, Victoria & Albert Museum (Londra) și MoMA.
 

 


              

Articole Similare

Vezi toate articolele