...
18 Februarie, 2019

Guernica  sau lecția ororilor războiului spaniol

Co-creare Pablo Picasso (1881 – 1973) nu are nevoie de nicio introducere și reprezintă chintesența tipologiei artistului – geniu, rebel și revoluționar. Dar ce știm despre una dintre cele mai faimoase lucrări ale sale, Guernica?

 Pictura a fost inspirată de atacul aerian al germanilor din data de 26 aprilie 1937, care a distrus aproape în totalitate orașul Guernica din Țara Bascilor, Spania. Lucrarea fost pictată tot în anul 1937, fiind comisionată de statul spaniol.

Prin Guernica este transmisă către generațiile viitoare lecția ororilor războiului, fără ca acestea să fie reprezentate într-un mod realist. Pictura lui Picasso intensifică senzația de teroare tocmai prin stilul cubist în care este pictată. Non culorile - albul, negrul și infinitele griuri simbolizează războiul și moartea. Liniile acute, ascuțite și compoziția dinamică transmit disperarea luptei pentru supraviețuire. 

Fotografa Dora Maar a documentat creația picturii, iar fotografiile sale l-au inspirat pe Picasso să aleagă paleta de culori pentru Guernica. 

Principalele victime ale bombardamentului au fost femeile și copiii rămași acasă. Simbolurile prezente în pictură sunt lumina - care are un rol negativ, bombele incandescente fiind cauza durerii (soarele – bec – bombă, elementul candelă, ținută de femeie, focul), neputința (femeile care fug din calea bombelor), puterea (taurul), suferința animalelor (păsările dezorientate, calul speriat).

Pictura are o dimensiune impunătoare: 3,47 / 7,76  metri și este o metaforă despre război în tradiția picturii de la Renaștere până la Modernism. Picasso se alătură astfel lui Uccello, Velázquez și Goya. Spre deosebire de alte scene de luptă din istoria artei, lucrarea lui Picasso nu prezintă un moment eroic, nu celebrează victoria, ci arată drama oamenilor implicați în război și îndeamnă la respect pentru suferința acestora. 

Lucrarea este expusă în prezent la Muzeul Reina Sofia din Madrid, fiind una dintre piesele de rezistență ale popularului muzeu. 

Articole Similare

Vezi toate articolele