...
02 August, 2018

High Line – Parcul suspendat deasupra New York-ului

Co-creare Adeseori, construcțiile funcționale scoase din uz sunt demolate sau abandonate pe termen nedeterminat. Însă nu este și cazul căii ferate suspendate High Line din Manhattan, New York City. Aceasta a fost transformată și redată publicului sub forma unui living system la înălțime care include manifestări ale unor discipline multiple ca design urban, ecologie și peisagistică. 

Linia ferată suspendată a fost proiectată în vederea prevenirii accidentelor de la sol și a fost finalizată în 1933. Linia a fost scoasă din funcțiune în 1980, iar lucrările de transformare a acesteia într-un parc au început în  anul 2006. Procesul a avut loc în 3 etape, cu deschiderea pentru public a primei secțiuni în 2009, a celei de-a doua în 2011 și a celei de-a treia în 2014. Parcul găzduiește peste 120 de specii de plante, care sunt lăsate să se dezvolte cât mai natural posibil. Întregul proiect de design cultivă biodiversitatea și sustenabilitatea și a fost inspirat de un proiect similar - Promenade Plantée, Paris. 

Parcul a fost utilizat și de numeroși artiști ca spațiu de expunere. Zona Chealsea a Manhattan-ului este una istorică, destinată galeriilor de artă, așa că nu se putea găsi un loc mai potrivit pentru realizarea de instalații, perfomance-uri, sculpturi etc.

Proiectul a fost creat și este susținut în continuare de organizația Friends of the High Line, fondată de Joshua David și Robert Hammond în 1999. Până la ora actuală, ONG-ul a strâns fonduri în valoare de aproximativ 180 milioane de dolari. 

High Line este un loc intim în mijlocul unei metropole foarte aglomerate, un experiment reușit al fuziunii trecutului cu viitorul, al naturii cu orașul. Ce este interesant este că demolarea structurii ar fi costat mai mult decât transformarea ei și din ce în ce mai multe orașe din Statele Unite ale Americii doresc să urmeze exemplul New York-ului și să recicleze infrastructura pe care nu o mai folosesc.
 

Articole Similare

Vezi toate articolele