...
07 Iunie, 2019

Interviu de promotor: Cătălin Anchidin

Film Prieten vechi al TIFF-ului, Cătălin Anchidin este unul dintre cei mai buni oameni de PR în industria cinematografică autohtonă.

Cătălin Anchidin și partenera sa, Ilinca Belciu, și-au legat numele de promovarea multor filme românești, și, dacă ați fost la cinema să le vedeți, probabil e și meritul lor. Pentru că vine de mulți ani la TIFF, am stat un pic la povesti despre festival.

- Cătălin, nu te întreb a câta ediție de TIFF este la tine pentru că probabil nu mai știi nici tu la câte din cele 18 ediții de până acum ai fost.
- Chiar mă gândeam nopțile trecute că ar trebui cumva sa calculez mai degrabă la câte nu am fost, dar nu mi-a ieșit nici asta, așa că o să vă zic data viitoare.
- Cu ce gânduri ai venit la majoratul TIFF-ului?
- Pentru mine TIFF-ul întotdeauna o să fie si o să rămână un loc în care voi veni cu plăcere, indiferent dacă voi avea sau nu treabă, e un festival de care mă leagă foarte, foarte mult, îi datorez foarte multe lucruri TIFF-ului. Probabil o bună parte din ceea ce sunt eu ca om, din punct de vedere profesional, îi datorez și TIFF-ului.
Mă bucur că a ajuns la a 18-a ediție, că face majoratul, e cel mai important festival de film din România și așa va rămâne mult timp de acum încolo, e un festival care s-a impus prin calitatea selecției, dar și prin tot ce înseamnă evenimente conexe, în tot peisajul festivalier de cinema din Europa.
Se întâmpla foarte des la festivalurile din afară ca oamenii să întrebe „Ne vedem la TIFF?”,iar asta înseamnă că TIFF-ul si-a găsit un loc în agenda festivalurilor europene și merită susținerea și felicitările noastre. Deja toată lumea știe că după Cannes urmează TIFF, ceea ce mi se pare extraordinar. Dincolo de asta, pe mine, personal, și pentru filmele cu care lucrez înseamnă de foarte foarte multe ori un loc în care e chiar indicat să iei pulsul publicului. De cele mai multe ori noi aducem prima dată filmele aici și abia apoi își urmează traseul în cinematografe.

- Ce filme aveti la TIFF anul acesta?
- Păi începem cu filmul lui Radu Jude, „Îmi  este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari", care va fi proiectat sâmbătă, documentarul Monei Nicoară -  „Distanța dintre mine și mine” cu și despre Nina Cassian, care va avea o proiecție astăzi, și highlight-ul acestei ediții de TIFF, „La Gomera”, lungmetrajul lui Corneliu Porumboiu care a fost în competiție la Cannes și care se vede diseară în premieră în România.
- ... Și care e sold out de la începutul festivalului.
- Da, iar la solicitările insistente ale publicului vom avea încă o proiecție sâmbătă. Mai avem un documentar care se cheamă „Emigrant Blues" în regia lui Mihai Mincan si Claudiu Mitcu, a cărui proiecție va avea loc în premieră astăzi. Dincolo de filme, tot felul de proiecțele și discuții care țin de industrie.

- Pentru că la Qreator se pune preț pe creativitate, ne inspirăm și de la prieteni, așa că spune-ne ce anume din munca voastră de promovare a unui film e parte de creație, ce e creativ? Dincolo de foarte multă alergătură, telefoane, niște pași pe care îi faci mai mult sau mai puțin la fiecare film.
- Asta e partea cea mai frumoasă în job-ul ăsta, e o industrie în care ești cel mai creativ, și știi de ce se întâmplă asta? Cred că cel mai important lucru pe care l-am învățat in industriile creative e că, nefiind bugete, lipsa banilor stimulează creativitatea și lipsa resurselor financiare „te obligă”, dacă vrei, să devii mai creativ, să fii mai implicat din punct de vedere emoțional pentru că vrei ca proiectul să crească indiferent de problemele care există, și de obicei acestea sunt mai ales de natură financiară - cu toții știm că „Money makes the world go round".
În industria asta de cinema ne-am cam obișnuit cu lipsurile, ceea ce e foarte foarte trist, și sunt momente de-a lungul anului în care zicem că nu se mai poate așa, că ar fi momentul ca oamenii să se trezească și că e nevoie ca tot ce înseamnă industria asta să fie susținut mai serios, atât de parteneri comerciali, cât și de parteneri instituționali. E foarte important cumva ca și această creativitate, la rândul ei, să fie recompensată.

- O ultimă întrebare: ne recomanzi un loc de văzut la Cluj?
- Muzeul de artă, chiar merg acum acolo să văd expoziția de costume a Oanei Păunescu, și, pentru câteva momentele de liniște și relaxare, în care ai senzația că lumea e la picioarele tale, mergi sus pe Cetățuie și oferă-ți măcar zece minute cu tine acolo.

Articole Similare

Vezi toate articolele
 • ...

  Teatrul: drama queen

  Teatrul este o experiență cognitivă într-un spațiu performativ, ajunsă astăzi după multe transformări la intersecția mai multor mijloace de exprimare artistică.

  Citeşte articolul
 • ...

  Filme care ne inspiră | Intro

  Cinematografia este un mijloc de comunicare, un dialog constant între audiență și regizor. Este o artă vie care evoluează la fel cum evoluează și limbajul. Ne uităm la filme pentru că ne distrag atenț...

  Citeşte articolul
 • ...

  TV gone digital

  În contextul Netflix și al altor jucători mari de pe piață canalelor TV care produc și difuzează în exclusivitate în mediul online, apar și replici independente, care au o agendă nișată.

  Citeşte articolul