...
10 August, 2019

Interviu: Pavel Bartoș, de la actorie la regie!

Film / Relaxare Actorul Pavel Bartoș a prezentat la Anonimul primul său scurtmetraj, Romanian Tradition.

Debutant într-ale regiei, Pavel Bartoș a prezentat în această vară, întâi la TIFF și, mai apoi, la ANONIMUL, scurtmetrajul său, Romanian Traditions, o comedie pe care publicul a răsplătit-o cu hohote de râs.
Și, dacă tot eram la relaxare între Dunăre și mare, am pus și câteva întrebări pentru blogul Qreator.

- Pavel Bartoș s-a apucat de regie și producție de film. De ce?
- Provocare. În primul rând am luat-o ca pe o provocare, e bine să faci asta din când în când, și consider că e o provocare destul de mare care te implică total: intelectual, profesional și material, pentru că la început pornești cu banii tăi și ți-i recuperezi pe parcurs.
Dar, uite, am îndrăzit.

Am încercat să fac o chestie foarte cinstită, în primul rând pentru că am încercat să mă familiarizez eu cu poziția din spatele camerei.
- Și cum e? - E un anumit tip de responsabilitate. Dacă la început ți se pare că ai o amploare, cumva, îți trece repede, pentru că trebuie să gestionezi tehnic, oameni, inclusiv de la cattering, până la problemele reale de regie. Și dacă nu ești tare pe poziție, te pierzi. O altă provocare pentru mine a fost să dau indicații prietenilor și colegilor mei, să fiu credibil în fața lor cerându-le probabil și niște lucruri care nu li se păreau ok, și să le facă așa, pentru că au încredere în mine.
- Tu fiind costumat ca-n film?
- Dada, zici ca venise nebunul satului să se apuce de regie!
- Și ti-a plăcut suficient această experiență încât să continui. - Da, vreau. Și există un proiect concret, sper să-l pot filma în primăvara viitoare. Nu mă mai grăbesc, am realizat cu ocazia scurtmetrajului cât de importantă e preproducția. La noi a durat vreo trei săptămâni doar, și am filmat în trei zile și două nopți ce-ar fi trebuit filmat cam într-o săptămână. Am învățat multe din această experiență, inclusiv să fiu mult mai înțelegător și receptiv data viitoare când voi avea de-a face cu un regizor.  
- Unde pot să vadă spectatorii scurtmetrajul tău?
- Destinul unui asemenea film e diferit de parcrsul clasic al unuia de lungmetraj care intră la cinema, poate fi văzut. Scurtmetrajele intră pe o platformă și pe la festivaluri, deși eu nu mă așteptam ca Romanian Tradition să aibă un parcurs festivalier. Dar, uite, a fost la TIFF, acum e la ANONIMUL, și am mai primit două solicitări, așa că o să se mai plimbe vreo jumătate de an și apoi o să apară pe o platformă online unde o să-l poată vedea toată lumea.

- Următorul tău film cum e?
- E un film de public, nici nu știu să fac altfel de filme, îți trebuie totuși o anumită școală. Și nu voi mai fi regizor, o să fiu doar actor și producător.
- Adică deja te lași de regie?
- Ah, nu. Dacă o să fie un viitor cu o regularitate în a face filme, la un moment dat mă gândesc că aș putea doar să regizez, fără să mai și joc. Dar acum nu cred că aș putea face față acum, pentru că e foarte greu, și dacă fac ceva, vreau să fac bine. Plănuiesc să stau pe lângă alți oameni mai pregătiți decât mine, să văd, să prind, pentru că mi-a plăcut mult postura de regizor.
- Te tentează și regia de teatru?
- Nu. Iubesc prea mult teatrul, sunt o persoană prea activă, îmi place să joc, vreau să joc, vreau să joc mult!
- Apropo de Pavel Bartoș – actor de teatru, asta e o parte importantă din ce ești tu...
- Poate chiar cea mai importantă!
- ... și pe care nu multă lume o cunoaște. Ai premiere în toamna asta?
- Am avut acum, recent, premiera cu ”Slugă la doi stăpâni”, de Goldoni, în care eu joc sluga, în regia lui Peter Kerek, dar joc în mai multe spectacole, Liniște! Sărut. Acțiune!, tot la Odeon, Natură moartă cu nepot obez, Gaițele, pe care îl jucăm de 17 ani, Svejk, tot în regia lui Alexandru Dabija. Sunt un norocos pentru că în teatru l-am întâlnit pe Alexandru Dabija.CHESTIONARUL LUI PROUST

Principala mea trăsătură: Voința.
Calitatea pe care doresc să o întâlnesc la un bărbat: Asumare.
Calitatea pe care doresc să o întâlnesc la o femeie: Să fie femeie.
Ce prețuiesc cel mai mult la prietenii mei:  Bunul simț.
Principalul meu defect:  Lipsa de răbdare.
Îndeletnicirea mea preferată: Actoria.
Fericirea pe care o visez: Sunt o persoană fericită. Acum.
Cel mai rău lucru ar fi: Război.
Locul unde aș vrea să trăiesc: Acolo unde sunt acum.
Culoarea mea preferată: Albastru, verde. Adică și albastru și verde, amândouă.
Floarea mea preferată: Liliacul.
Pasărea mea preferată:
Prozatorii mei preferați: Creangă. Cartea mea preferată este ”Amintiri din copilărie”.
Poeții preferați: Maiakovski.
Eroii mei preferați din literatură: E greu să aleg doar unul.
Eroinele mele preferate din literatură: Anna Karenina, Katarina din Îmbânzirea scorpiei, Lady MacBeth, femei care își asumă pasiunile și visurile.
Compozitorul meu preferat: Mozart, Vivaldi, Piazzolla. Îmi plac beatles și Queen, jazz-ul, îmi plac mulți.
Pictorul meu preferat: Picasso, dar îmi place și Grigorescu. Știi că ne ziceau când eram mici să ne uităm la albume de pictură și mult timp n-am înțeles de ce se tot insista pe asta, dar acum, după experiența de regie, înțeleg, văd și descopăr altfel. Tânjesc după muzee, să văd mai multe viziuni artistice. Nici un tablou nu e doar ce vezi, mă faschinează stilurile diferite.
Eroii mei preferați din viața reală: Părinții mei.
Ce urăsc cel mai mult: Ipocrizia, șmecheria.
Calitatea pe care aș fi vrut s-o am: Aș fi vrut să fiu un mult mai bun cântăreț.
Cum aș vrea să mor: De bătrânește și, mai ales, înaintea copiilor mei.
Greșelile care îmi inspiră cea mai mare indulgență: Cele făcute de copii.
Deviza mea: Să nu mă dau bătut.


 

Articole Similare

Vezi toate articolele
 • ...

  Teatrul: drama queen

  Teatrul este o experiență cognitivă într-un spațiu performativ, ajunsă astăzi după multe transformări la intersecția mai multor mijloace de exprimare artistică.

  Citeşte articolul
 • ...

  Filme care ne inspiră | Intro

  Cinematografia este un mijloc de comunicare, un dialog constant între audiență și regizor. Este o artă vie care evoluează la fel cum evoluează și limbajul. Ne uităm la filme pentru că ne distrag atenț...

  Citeşte articolul
 • ...

  TV gone digital

  În contextul Netflix și al altor jucători mari de pe piață canalelor TV care produc și difuzează în exclusivitate în mediul online, apar și replici independente, care au o agendă nișată.

  Citeşte articolul