...
18 Septembrie, 2018

Isadora Duncan – dansatoarea care s-a inspirat din imagini

Dans Isadora Duncan (1877 – 1927) a fost o coregrafă și dansatoare americană ce a revoluționat dansul modern și a rămas în istorie drept un geniu al mișcării și o personalitate unică, cu un destin pe măsură. 

Născută în San Francisco, Statele Unite, Isadora se mută pe continentul european la vârsta de 22 de ani, prima oprire din Europa fiind Londra, Marea Britanie. Aici începe să creeze coregrafii pe care le prezintă în spații private, în interiorul caselor aristocrației vremii. 

Isadora a fost inspirată de Antichitatea Greacă, în special de pozițiile pe care personajele le au în sculpturi  și pe vasele ceramice. Combină această inspirație clasică cu figuri din atletismul american, creând un nou stil de coregrafie. Conform tehnicii Isadorei, toate mișcările trebuie să pornească din plexul solar, pe care îl considera centrul corpului și să continue treptat spre extremități, într-un flux energetic continuu. Mișcările sunt progresive și libere. Spre deosebire de baletul clasic, foarte strict, creațiile Isadorei sunt exuberante, inspirate de mișcarea naturală a corpului uman.

Din Marea Britanie, Isadora decide să călătorească în Paris, Franța, unde își îndreaptă atenția spre operele prezente în Muzeul Luvru. Corpul ei și mișcările pe care le propune inspiră artiștii vremii, sculptorii Antoine Bourdelle și Auguste Rodin aflându-se printre aceștia. 

De-a lungul vieții, Isadora Duncan călătorește prin toată Europa, formând multiple școli de dans, în care avea să transmită mai departe tinerilor filosofia dansului în viziunea ei. În călătoriile ei ajunge și în Rusia, unde îți dorește să construiască o școală de dans. Isadora declară în nenumărate rânduri că nu face parte din niciun sistem politic, ci este o revoluționară. 

Prin emoția pe care o imprimă dansului, prin abordarea unor mișcări apropiate stării naturale a corpului, Isadora Duncan este o vizionară și deschide drumul spre experimentare coregrafilor și dansatorilor ce îi succed. 
 

Articole Similare

Vezi toate articolele