...
19 August, 2019

Istoria unui desert celebru: Pavlova!

Re-taste Straturi de bezea, frișcă și fructe – aceasta este Pavlova, un desert recent intrat în meniul Qreator!

Fină și delicată ca tutu-ul unei balerine, Pavlova este unul dintre cele mai celebre deserturi din lume și poartă numele unei artiste a cărei grație rămâne , și după mai bine de un secol, standard în lumea dansului!
Dar puțină lume știe că acest dulce greu de egalat are o istorie destul de controversată!

Pavlova ar fi apărut prima dată într-o farfurie în 1926, ca un omagiu pentru Anna Pavlova, atunci când balerina a vizitat Australia și Noua Zeelandă și a inspirat un chef să creeze această operă de artă calorică, sau cel puțin așa se arată într-o biografie a artistei. Câteva decenii cele două țări și-au disputat originea desertului, fără ca istoria să poată demonstra cu acuratețe cine are dreptate.Acum 11 ani, Helen Leach, antropolog culinar, a publicat o carte despre istoria Pavlovei, în care susține că primele rețete de Pavlova ar fi apărut în Noua Zeelandă, în 1929, și că, da, Pavlova apăruse în cărțile de bucate ale vremii trei ani mai devreme, însă era o prăjitură cu patru straturi de jeleu! Evident, ceva total diferit!

Ulterior, însă, într-un articol apărut în 2015, în Good Food, doi autori susțin că, de fapt, originile se află în Austria, la prăjitura cu numele de Spanische Windtorte, un desert compus de asemenea din bezea si frișcă. Partea de ”spaniol” din denumire nu avea, de fapt, nici o legătură cu Spania, dacă nu punem la socoteală fascinația Casei de Habsburg pentru peninsula iberică. Și că, de fapt, înainte să ajungă în Australia sau Noua Zeelandă, Spanische Windtorte a făcut un popas și prin America în drumul său spre a deveni Pavlova.Firește, prăjitura austriacă cu frișcă, fructe și bezea avea marginile riguros aranjate și tăiate într-un cerc perfect, dar noi, la Qreator, am adăugat și un dram de creativitate (cum altfel?!) plus câteva frunze de mentă.
De gustat și savurat în Aviatorilor 8A! 

Articole Similare

Vezi toate articolele