...
02 Martie, 2018

Items: Is Fashion Modern?

Co-creare Pentru prima dată în 70 de ani, MoMA (Museum of Modern Art – New York), a ales să aducă în atenția publicului fenomenul „fashion” și toate fațetele pe care acesta le implică.

Expoziția Items: Is Fashion Modern? a avut loc între 1 octombrie 2017 și 28 ianuarie 2018 și va rămâne un moment relevant în istoria felului in care lumea artei percepe și gestionează problematica corpului și obiectelor de larg consum. Expoziția este însoțită de un catalog omonim.

Prin cele 111 obiecte de îmbrăcăminte care au avut un impact puternic în secolele 20 si 21 Paola Antonelli si Michelle Millar Fisher, curatorii expoziției prezintă și subliniază multiplele relații între modă / trend și funcționalitate, cultură, estetică, politică, ocupație, identitate, economie și tehnologie. 
Expoziția este o explorare a vieții de zi cu zi și a infinitelor modalități prin care obiectele ne conturează realitatea, nefiind centrată niciun moment pe designer ci pe obiect și viața acestuia în universul consumatorului. 

Când alegem să purtăm anumite haine, alegem să ne schimbăm structura, textura și conturul propriului nostru corp. De la Spandex la MoonBoot, nimic nu este întâmplător, iar istoria omului se împletește cu cea a materiei, materialului, item-ului.

În 2017 Liz Ciokajlo, Maurizio Montalti și OurOwnsKIN crează Caskia/Growing a MarsBoot, un răspuns la cererea unui corespondent al MoonBoot (încălțămintea care a fost folosită pentru a păși pentru prima oară pe suprafața lunii). Spre deosebire plasticul ca material magic – în MoonBoot, pentru MarsBoot designerii folosesc o tehnologie prin care gheata este confecționată dintr-un material pe bază de fungi care crește pe parcursul călătoriei spre planeta roșie și este biodegradabil. Astfel, vedem diferențele dintre paradigmele de gândire dintre secolele XX și XXI, oamenii secolului actual fiind preocupați de o folosire conștientă a resurselor și materialelor. 

Acest tur de forță ce ocupă întregul etaj șase al Muzeului rămâne un demers admirabil în idea reunirii unor obiecte ce au schițat imaginea lumii moderne și reprezintă o lecție de istorie și de ce nu o inspirație în vederea conștientizării propriului nostru viitor ca umanitate. Întrebarea – titlu a expoziției rămâne deschisă (Is Fashion Modern?), fiecare dintre noi putând reflecta în voie la tricoul normcore alb pe care îl purtăm chiar azi și la modernitatea acestuia. 
 

Photo:


              

Articole Similare

Vezi toate articolele