...
11 Ianuarie, 2019

Jackson Pollock, maestrul expresionismului abstract 

Co-creare Jackson Pollock (1912 - 1956) a fost un artist american, reprezentant important al curentului expresionismului abstract. Pollock este cunoscut pentru tehnica dripping-ului – artistul așeza pânzele pe sol, la orizontală, și picta stropindu-le cu vopsea. 

Primele lucrări ale lui Pollock aveau motive tribale. Artistul s-a inspirat și din pictura europeană, mai ales din cea spaniolă, fiind influențat de artiști precum Pablo Picasso și Joan Miro

Prima lucrare de referință, cea prin care și-a făcut apariția pe piața newyorkeză, a fost comisionată de Peggy Guggenheim în 1943 și are titlul Mural. Conform lui Pollock, pictura a fost inspirată de totalitatea animalelor de pe continentul american și de ritmul mișcării acestora. 

În anul 1947 începe să renunțe la a mai picta cu pensula și experimentează cu diferite materiale – uleiuri, nisip, emailuri. Picturile lui Pollock se aseamănă cu niște compoziții muzicale. Artistul, asemenea unui interpret, pictează cu tot corpul, se mișcă ritmic pentru a putea reda dinamismul imaginat de el pe pânză. 

Deși abstracte, pânzele lui Pollock sunt mai vii ca multe alte picturi figurative și spun o poveste despre relația dintre energie și materie. Mintea inconștientă este cea care creează trasee și compune opera de artă, impulsul creativ interior este cel important. Acest tip de pictură poate fi numit și Action Painting

Pollock controlează atent paleta de culori pe care o folosește, iar lucrările sale au adesea titluri inspirate de aceasta: Autumn Rhythm, Yellow Islands, Blue Poles

Chiar și în prezent, opera lui Pollock este chestionată deoarece este dificil de explicat și descris pentru ochiul neantrenat și primește recenzii împărțite. Pollock a pictat din interior, a deconstruit și reconstruit mediul picturii pentru el însuși și pentru colegii săi.

Un film popular despre viața lui Jackson Pollock intitulat simplu, Pollock, a fost realizat în regia lui Ed Harris în anul 2000. Cariera lui Pollock a fost una scurtă, dar fulminantă și a schimbat mediul picturii pentru totdeauna. 

Articole Similare

Vezi toate articolele