...
07 Septembrie, 2018

James Turrell, artistul care transformă un crater vulcanic într-o operă de artă

Co-creare James Turrell (n. 1943) este un artist american, care are ca principal interes lumina și felul în care aceasta sculptează spațiul din jur. 

Turrell a avut atât adolescența, cât și tinerețea tumultoase. Deși obține licența de pilot la doar 16 ani, Turrell se opune vehement războiului din Vietnam și își folosește abilitățile de pilot pentru a ajuta călugări budiști să scape din Tibet. În 1966 este prins în timp ce oferea sfaturi tinerilor despre cum să evite înrolarea în război și este condamnat la un an de închisoare. Va relua studiile și va obține diploma de masterat în artă în anul 1973.

Preocuparea lui James Turrell pentru lumină și felul în care aceasta poate fi manipulată pentru a transforma spațiul începe încă din 1966, când creează primele sale proiecții în Mendota Hotel, Santa Monica, CA.

În anii ’70, Turrell începe seria de Skyspaces. Un Skyspace este o cameră colorată, care are o deschidere mare în tavan prin care se poate observa cerul. Adesea, în perete sunt instalate leduri colorate care alterează percepția cerului, transformându-i culoarea subtil.

Lucrările lui James Turrell sunt instalații site-specifice, adică sunt create pentru a exista doar într-un loc anume. Unul dintre cele aproape 100 de Skyspaces pe care artistul le-a construit în jurul lumii este cel din colecția MoMA, intitulat Meetings. Lucrarea a fost finalizată în 1986 și poate fi văzută la MoMA PS1, New York. 

Cea mai spectaculoasă lucrare – experiment a lui Turrell este Roden Crater, un crater al unui vulcan inactiv. Acest spațiu neobișnuit localizat în Arizona, USA, este transformat într-un imens observator dedicat studierii fenomenelor celeste cu ochiul liber. 

James Turrell  a achiziționat craterul și terenul în 1979 și a avut numeroase termene limită pentru deschiderea instalației fără precedent în istoria artei. În urma amânărilor repetate, în 2013 a decis să nu mai ofere o dată la care lucrarea va fi accesibilă publicului. Conform site-ului Roden Crater, construcția este în stadiul de finalizare. O dată cu deschiderea Roden Crater, publicul va putea contempla un spațiu unic în lume, magic în grandoarea sa. 

Articole Similare

Vezi toate articolele