...
05 Iunie, 2019

Jean Paul Gaultier: Freak and Chic

Fashion Nu, moda nu avea cum să lipsească la un festival de film glam, cu covor roșu, așa cum e TIFF!

”Deschideți bine ochii și găsiți frumusețea acolo unde nu v-ați aștepta s-o găsiți”, spune Jean Paul Gaultier, și e un sfat care vine din propria-i experiență. Fără studii în design, acest ”enfant terrible” al modei are pur și simplu talent cu carul, îndrăzneală să viseze și suficientă nebunie cât să deseneze și să dea viață viselor.

Însă, așa cum s-a văzut la TIFF în acest documentar regizat de Yann L’Hénoret, Jean Paul Gaultier are o impresionantă atenție la (orice) detaliu, și aici nu vorbim doar de paiete, cusături, pliuri, fronseuri și pliseuri, ci de genul acela de detaliu care te face să respecți și omul, nu doar designerul. Într-o secvență din film, în timpul pregătirii show-ului, creatorul întreabă dacă se poate merge lejer în ghetele cu tocuri amețitoare – se putea, însă nu chiar lejer! – apoi își notează să le modifice în așa manieră încât să devină, totuși, confortabile pentru manechin.

Freak and Chic este povestea unui show de modă visat de creator încă din copilărie, unul atipic, un spectacol coregrafic și muzical cu elemente de cabaret, burlesque, dance și rock în care apar Nile Rodgers, Vanessa Paradis, Catherine Deneuve, Marion Cotillard și Madonna, al cărei corset (i)conic este desenat de Gaultier, însă în show-ul de la Folies Bergères este purtat de niște urși. Pentru că... de ce nu?!

Super sexy, însă fără să alunece spre vulgaritate, colorat, nebun, show-ul lui Gaultier este un pretext pentru regizor să-i urmărească pregătirea, vreme de șase luni, să înregistreze grija și atenția obsesivă la detaliu, dar și să puncteze unele dintre cele mai importante momente din cariera creatorului.Îl puteți (re)vedea la TIFF, în a doua proiecție, pe 7 iunie.

Articole Similare

Vezi toate articolele