...
08 Octombrie, 2018

Jeff Wall – fotografia ca poem  

Fotografie Jeff Wall (n. 1946) este un artist vizual canadian important, care lucrează în principal cu mediul fotografiei. 

Wall folosește cutii cu iluminare din spate de mari dimensiuni pentru a-și expune lucrările, aceasta fiind tehnica sa specifică. Dimensiunile personajelor sunt aproape egale cu dimensiunile reale ale unor oameni, iar gradul de intimitate pe care privitorul îl experimentează este ridicat datorită acestui fapt.  

Compoziția este foarte importantă pentru Wall și adesea se inspiră din lucrările marilor maeștri, creând replici moderne ale acestora. Pentru Wall arta este non-temporală, astfel încât o lucrare a lui Hokusai din anul 1823 poate fi la fel de proaspătă și în prezent. În special, lucrările lui Diego Velázquez, Hokusai, și Édouard Manet îl influențează pe Jeff Wall, precum și opera scriitorilor  Franz Kafka, Yukio Mishima, and Ralph Ellison

Jeff Wall experimentează cu industria publicitară și cinematografia – majoritatea fotografiilor sunt înscenate, spațiile în care acțiunea se desfășoară sunt create în mod artificial, iar personajele sunt actori. Ceea ce contează este imaginea și emoția pe care aceasta o trezește privitorului, lucrările reprezentând contemplări ale realității, documentări ale unei lumi construite.

În A Sudden Gust of Wind (After Hokusai) (1993), Wall folosește 100 de actori pentru a recrea scena din tabloul Travellers Caught in a Sudden breeze at Ejiri (c. 1823) de Hokusai. Deși compozițiile nu sunt identice, esența lucrării lui Hokusai transpare din fotografia lui Jeff Wall – o imagine a acelui moment neașteptat în care dinamica zilei și a personajelor se schimbă. 

Oamenii definesc fotografia în general ca pe o descriere vizuală a unei situații, istorii, experiențe, însă Jeff Wall definește fotografia ca poezie. Pentru artist ,lumea se relevă în imagini – descoperind și contemplând imagini din lumea înconjurătoare artistul își înțelege propria existență. 
 

Articole Similare

Vezi toate articolele