...
02 August, 2018

John Cage – maestrul improvizațiilor

Muzică Cunoscut de publicul larg pentru piesa 4’33’’, John Cage (1912 – 1992) rămâne unul dintre cei mai influenți muzicieni și artiști ai secolului XX, geniul său reprezentând o adevărată inspirație pentru generațiile ce îl succed. 

În 4’33’’, lucrare realizată în anul 1952, Cage dirijează o orchestră mută și propune un statement și nu o simplă melodie. Ideea primează în detrimentul formei, iar mingea este aruncată în terenul spectatorului care este obligat să devină activ, să chestioneze experiența artistică. 

John Cage a studiat cu Arnold Schoenberg, Adolf Weiss, Richard Buhlig și Henry Cowell și a colaborat în domeniul coregrafiei cu Merce Cunningham. De asemenea, Cage pasionat și adept al filosofiei și principiilor estice, în special ale religiei budiste. Vidul și plinul care se întrepătrund, ritmul aparte al sunetelor - mai presus de simțul comun al auzului - reprezintă pentru artist un act de purificare și aliniere cu universalul. 

John Cage a inventat principiul muzicii aleatorii, nedeterminate, în care șansa joacă un rol substanțial. În compozițiile lui Cage, părți întregi sunt rezervate improvizației, neoferindu-se niciun reper structural în afară de o durată de timp prestabilită. Dintre lucrările aleatorii cele mai importante ale lui Cage notăm Music of Changes (1958).

Cage nu se ferește să treacă barierele artelor și nu se limitează doar la compoziția muzicală. În ultimele sale creații înainte de moarte, explorează jocul de lumini, foto și video proiecțiile, obiectele, instalațiile și performance-urile costumate. 

Opera lui Cage nu este importantă doar în domeniul dezvoltării artei sunetului, ci și a artelor vizuale, ajutând la conturarea unor curente precum Fluxus și Neo-Dada. Cage a influențat numeroși muzicieni din prezent precum Philip Glass, Steve Reich, Frank Zappa dar și trupe ca Stereolab și Radiohead.
 

Articole Similare

Vezi toate articolele