...
18 Ianuarie, 2019

John Cassavetes și magia improvizației din filmele independente 

Film John Cassavetes (1929 – 1989) a fost un actor și regizor american de origine greacă, pionier al filmului independent american, al utilizării improvizației în film și a stilului cinéma vérité. Cassavetes a jucat în numeroase filme de la Hollywood, un exemplu fiind clasicul horror Rosemary’s Baby.

În anul 1954, John se căsătorește cu actrița Gena Rowlands, cea care va juca în multe dintre peliculele sale, fiind și nominalizată la Premiile Oscar pentru două dintre ele – Gloria (1980) și A Women Under the Influence - 1974

Primul film regizat de Cassavetes, Shadows (1959), nu a reușit să obțină distribuție în Statele Unite, dar a fost aclamat la Festivalul de Film de la Veneția

Conform lui John Cassavetes, valoarea comercială a unui film nu contează, iar creatorii de film ar trebui să se bucure de partea de creație, de bucătăria interioară a filmului, de ceea ce există înaintea proiecției acestuia în sala de cinema. De asemenea, filmul ar trebui să fie ceva real, similar vieții, ludic. Modul în care Cassavetes încuraja improvizația era unic la vremea respectivă. Deși acțiunea și dialogul filmului erau atent punctate în scenariu, felul în care actorii interpretau era lăsat total la latitudinea acestora. Stilul regizorului avantaja actorii, punând construcția caracterelor peste tradiționala narațiune. 

Cassavetes avea rar un buget extern pentru filmele sale și plătea majoritatea producțiilor din surse proprii, beneficiind și de ajutorul colegilor săi actori ce se ofereau să apară fără a fi remunerați. 

De-a lungul carierei sale, Cassavetes a primit nominalizarea pentru trei premii Oscar, unul pentru regie (A Women Under the Influence - 1974), unul pentru scenariu (Faces - 1968) și unul pentru actorie (The Dirty Dozen – 1967). 

În 1989, Cassavetes moare și lasă în urmă peste 40 de scenarii, o nuvelă și trei piese de teatru neproduse, precum și o moștenire artistică inestimabilă: o pildă despre curaj, inovație și creativitate. Toți cei trei copii ai lui Cassavetes și ai lui Rowlands, Nick, Xan și Zoe, au ales cariere în lumea filmului.
 

Articole Similare

Vezi toate articolele
 • ...

  Teatrul: drama queen

  Teatrul este o experiență cognitivă într-un spațiu performativ, ajunsă astăzi după multe transformări la intersecția mai multor mijloace de exprimare artistică.

  Citeşte articolul
 • ...

  Filme care ne inspiră | Intro

  Cinematografia este un mijloc de comunicare, un dialog constant între audiență și regizor. Este o artă vie care evoluează la fel cum evoluează și limbajul. Ne uităm la filme pentru că ne distrag atenț...

  Citeşte articolul
 • ...

  TV gone digital

  În contextul Netflix și al altor jucători mari de pe piață canalelor TV care produc și difuzează în exclusivitate în mediul online, apar și replici independente, care au o agendă nișată.

  Citeşte articolul