...
02 Noiembrie, 2018

Joseph Beuys - un basm bine spus este superior realității

Co-creare Joseph Beuys (n. 1921, Krefeld, Germania – 1986) a fost unul dintre cei mai influenți și carismatici artiști ai secolului XX, reprezentant al artei conceptuale și al curentului artistic Fluxus. 

Joseph își folosește propriul corp pentru a crea artă – în viziunea lui nu este nevoie de materiale complexe pentru a produce lucrări de calitate. Joseph folosește lucruri simple, ca grăsime, fetru, săpun, cretă, pe care le încarcă cu însemnătate spirituală. 

Pentru el arta este o forță magică și nu ezită să inventeze mituri care să-i servească crezului său artistic. Unul dintre aceste mituri este acela că în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial s-a prăbușit cu avionul pe care îl pilota pe teritoriul Crimeii. În acest loc al nimănui a fost găsit de un grup de tătari nomazi care l-au învelit în grăsime și pâslă pentru a-l ajuta să ajungă la temperatura optimă și astfel l-au salvat. Dacă prăbușirea este adevărată, intervenția tătarilor este pură ficțiune. Acest fapt nu l-a împiedicat pe Beuys să exploreze conceptul de căldură în arta sa și să lucreze intensiv cu pâslă și grăsime. 

Pentru a realiza lucrarea I like America and America likes me (1974), Joseph Beuys vizitează pentru prima și ultima oară continentul american. În cadrul acțiunii, Beuys este înfășurat în fetru și este condus cu o ambulanță direct de la aeroport la Galeria René Block din New York. Acolo este izolat într-o cameră, cu un coiot, timp de 3 zile. Beuys încearcă să comunice cu coiotul în diferite moduri în tot acest timp și la finalul performance-ului sfârșește prin a-l îmbrățișa. Acțiunea a luat final cu drumul de întoarcere de la galerie la aeroport, tot cu ambulanța. Beuys nu pășește pe teritoriu american și nici nu vede nimic din America în afara coiotului.

În opinia lui Beuys, societatea este o sculptură socială uriașă, iar oamenii sunt artiștii care o pot modela. Ideile lui Joseph Beuys au inspirat și influențat generații întregi de creatori. 


 

Articole Similare

Vezi toate articolele