...
05 Februarie, 2019

Kanye West și dragostea sa pentru arta contemporană 

Co-creare Kanye West este cunoscut de către toți drept cântărețul excentric și vehement de hip-hop, foarte iubit de tabloide pentru afirmațiile și acțiunile sale. Ceea ce nu se știe despre Kanye este felul în care acesta a ajutat arta contemporană în ultimii ani.

De la o donație de 10 milioane de dolari pentru finalizarea proiectului Roden Crater a lui James Turrell în ianuarie 2019 și până la promovarea repetată a artiștilor contemporani prin intermediul albumelor, videoclipurilor, performance-urilor și concertelor sau liniilor sale de modă, Kanye West ne surprinde și se prezintă a fi o celebritate care promovează arta contemporană.

Artistul a cochetat la rândul său cu arta vizuală: în 1997 se înscrie la American Academy of Art în Chicago, dar se transferă după scurt timp la Chicago State University, facultate pe care o va părăsi pentru a găsi succesul în lumea muzicală.

Coperțile albumelor sale cuprind colaborări cu unii dintre cei mai interesanți artiști din prezent. Pentru The College Dropout (2004) lucrează cu Eric Duvauchelle, iar pentru Late Registration (2005) cu Morning Breath. Odată cu albumul Graduation (2007), West intră în categoria colaborărilor celebre: artistul japonez Takashi Murakami creează coperta albumului, precum și videoclipul pentru piesa Good Morning. Pentru 808s & Heartbreak (2008), lucrează cu Kaws, un designer pop, iar pentru My Beautiful Dark Twisted Fantasy îl alege ca ilustrator pe pictorul George Condo.

În Watch the Throne, Kanye colaborează cu Jay Z, iar coperta albumului este realizată de designerul de modă italian Riccardo Tisci. În 2012, Kanye inaugurează propria sa companie creativă, DONDA. În același an, West primește titlul de doctor în arte din partea SAIC - School of the Art Institute of Chicago. Pentru coperta albumului The Life Of Pablo,  Kanye colaborează cu Peter Depotter

Kanye West are idei clare și ajută la diseminarea artei vizuale contemporane maselor -  viziunea sa artistică presupune preluarea unor concepte din artă și adaptarea acestora, livrându-le, în final, sub forma culturii pop. 
 

Articole Similare

Vezi toate articolele