...
11 Ianuarie, 2019

Kate Moss: muza artiștilor contemporani 

Co-creare Kate Moss este cel mai cunoscut top model al anilor 1990 - 2000. Spre deosebire de precursoarele ei, mult mai atletice (spre exemplu, Naomi Campbell, Cindy Crawford), Kate are un corp firav, este delicată și misterioasă. Această combinație i-a adus nu numai un succes extraordinar în domeniul modei, ci și în domeniul artei; nu ca artist, ci ca muză a artiștilor. 

În anii 2000, Chuck Close realizează o serie de dagherotipuri – printuri obținute în urma unui procedeu inventat de unul dintre pionierii fotografiei, Louis Daguerre, prin care imaginile sunt imprimate pe o plăcuță de cupru argintată. Fotografiile prezintă o Kate Moss naturală și expresivă.
Tot în anii 2000, Marc Quinn creează o serie de sculpturi ce chestionează corpul idolatrizat al lui Kate Moss. Aceasta este reprezentată contorsionată în diverse poziții de yoga, aproape imposibile naturii. Parafrazându-l pe Quinn, oamenii creează adesea imagini pe care mai apoi le idolatrizează, uitând că ei le-au creat. În mare, acesta este ideea lucrării. 

Lucian Freud, nepotul pictor al lui Sigmund Freud și unul dintre cei mai cunoscuți portretiști contemporani, o înfățișează pe Moss în anul 2002 într-un mod opus reprezentării lui Quinn, însărcinată și într-o poziție relaxată. Modelul a pozat pentru pictură timp de 9 luni câte 7 ore pe zi și a primit în urma experienței și un tatuaj realizat de artist, probabil singura operă existentă semnată Lucian Freud de acest fel.  

În anul 2011, faimosul street artist Banksy elaborează o serie de lucrări ce o au ca personaj principal pe Moss, în relație cu bine-cunoscuta portretizare a lui Marilyn Monroe de către artistul pop Andy Warhol. Banksy face aluzie la invazia chipului lui Moss în anii 2000 – modelul este pe copertele tuturor revistelor, iar figura sa unică își face loc în memoria colectivă. 

Lista artiștilor inspirați de Kate Moss poate continua, iar modelul demonstrează că între artă și cultura pop se pot crea legături de succes. 
 

Articole Similare

Vezi toate articolele