...
07 Septembrie, 2018

Kitschul ca artă - Jeff Koons

Co-creare Jeff Koons (1955) este un artist american cunoscut atât pentru subiectele lucrărilor sale inspirate din Cultura Pop, cât și pentru personalitatea sa eclectică și excentrică. Arta sa s-a vândut în ultimii ani la prețuri colosale, cu lucrarea Ballon Dog (Orange) stabilind un record la 58.405.000 $. 

Koons a studiat pictura la School of the Art Institute of Chicago și la Maryland Institute College of Art Baltimore. Jeff Koons chestionează în arta sa concepte care se află în contradicție, ca Kitsch și High Culture, religie și erotism și este reprezentant al Neo-Pop-ului, mișcare care caută să reînvie practicile artiștilor Pop Art.

La fel ca mulți artiști, dar și pentru că are peste 100 de asistenți angajați în studio-ul său, Jeff lucrează în serii. În seria The Pre – New (1979), artistul prezintă obiecte casnice într-o dispoziție stranie; în The New (1980) vedem aspiratoare de mai multe tipuri; în The Equilibrium (1983), 3 mingi de baschet plutesc într-un acvariu; în serile Statuary Koons folosește figurine gonflabile; seria Luxury and Degradation este centrată pe alcool.

În seria Banality (1988), Jeff Koons se eliberează de ideea de ready-made și imaginează sculpturi din porțelan ce au o formă originală. Poate cea mai cunoscută lucrare a artistului, Michael Jackson and Bubble, îl prezintă pe faimosul performer împreună cu animalul său de companie preferat, cimpanzeul Bubble.  În Made in Heaven (1989) artistul se fotografiază în ipostaze intime cu soția sa din vremea respectivă, Cicciolina. În Puppy (1992), Jeff alege să propună un mesaj mai inocent – un cățeluș din flori vii de 13 metri înălțime; momentan lucrarea este expusă în fața Muzeului Guggenheim din Bilbao. Celebrating (1994 – prezent) cuprinde peste 20 de sculpturi, ce au ca subiect figurine din baloane, realizate însă din inox la dimensiuni mari. 

Printre altele, Jeff Koons a făcut design-ul coperții albumului lui Lady Gaga, ARTPOP, dar și design-ul unei mașini de curse BMW în cadrul BMW Art Cars. Controversat și paradoxal, Jeff Koons își invită publicul să ia parte la o conversație despre granițele pe care le întâlnim în societate și rolul liberator și ludic al artei.
 

Foto deschidere via Flickr.com

Articole Similare

Vezi toate articolele