...
01 Iulie, 2019

La FITS, în căutarea creativității!

Co-creare Sibiu este un oraș minunat, pe care oricine ar trebui să-l viziteze pentru că sunt multe locuri de care te îndrăgostești iremediabil.

Dar, dincolo de toate, este și unul dintre cele mai bogate orașe din punct de vedere al ofertei culturale și gazdă generoasă a Festivalului Internațional de Teatru (de la Sibiu). Pe scurt, FITS.

Cea mai recentă ediție a FITS, cu numărul 26, s-a încheiat recent, dar ecourile sale continuă să se audă pe străzile Sibiului, prin piețele publice și săli. Nu mai puțin de 75 de spații de joc a inclus anul acesta Festivalul, cu 575 de evenimente puse în scenă de peste 3300 de invitați din 73 de țări – cea mai amplă ediție de până acum, desfășurată sub titlul ”Arta de a dărui„.

Chiar dacă este cunoscut ca un Festival ”de teatru„, FITS reunește mult mai multe manifestări culturale, o adevărată explozie de arte ale spectacolului: de la expoziții la conferințe speciale, de la spectacole în săli la fanfare pe străzile din centru, de la lansări de carte și spectacole-lectură la dans și circ contemporan desăvârșit, de la flamenco la operă, musical, poezie, gospel, concerte live în Piața Mare și, ca să le încununeze pe toate, stele pe Aleea Celebrităților și o Gală cu Red Carpet.

Unele dintre cele mai așteptate spectacole ale acestei ediții au adus pe scenele Sibiului instituții ale artelor spectacolului aplaudate la nivel mondial, publicul având ocazia să vadă trupe ale unor teatre de prestigiu în toată lumea: Maly Drama Theatre-Theatre of Europe, Dramaten - The Royal Dramatic Theatre Of Sweden, Théâtre de la Ville-Paris, Contemporary Legend Theatre, Thalia Theater, Fly Theatre, Matsumoto Performing Arts Centre, Yamamoto Noh Theater, Emilia Romagna Teatro Fondazione-Pippo Delbono Company, Ballet Flamenco Jesús Carmona, Vertigo sau Batsheva Dance Company. N-au lipsit nici spectacole românești, printre care și impresionantele montări semnate Silviu Purcărete la Teatrul Național ”Radu Stanca„ Sibiu – Metamorfoze, Povestea prințesei deocheate sau celebrul Faust.

Nu e de mirare, deci, că la un public estimat, în acest an, la 72.000 de persoane zilnic, creativitatea e la ea acasă pe străzile bătrânului oraș. Sute de oameni își poartă cu mândrie la gât badge-ul de oaspete, organizator sau voluntar la Festival, hotelurile și terasele sunt pline și, din plină zi și până seara târziu, la ore mici, conversațiile încep cu Ce-ai văzut? Dar tu? și continuă cu adevărate recenzii de spectacole sau alte tipuri de eveniment.

Ne-am aflat și noi acolo în cele zece zile de desfătare culturală prin intermediul fotografului Adi Bulboacă, vechi și drag colaborator al Qreator, care a fost un veritabil fotoreporter la FITS, surprinzând peste 60 de portrete și tot atâtea gânduri și definiții ale creativității. Le găsiți pe toate pe pagina noastră de Facebook într-un album dedicat și sperăm să vă placă și să vă inspire măcar cât ne-au inspirat pe noi!

PS Ediția următoare a FITS are loc între 12 și 21 iunie 2020. Asta ca să știți cum vă faceți agenda! Până atunci, însă, merită să dați o fugă pentru Artmania ori Festivalul de Film Astra sau, de ce nu, un simplu city-break cu mâncare excelentă și colțuri numai bune de pus pe Instagram!

 

Articole Similare

Vezi toate articolele