...
03 Iulie, 2018

Lars von Trier – 3 filme de (re)văzut

Film Lars von Trier este cu siguranță unul dintre cei mai controversați regizori ai ultimelor decenii. Absolvent al Școlii Daneze de Film, acesta nu a călătorit niciodată în Statele Unite ale Americii și chiar a refuzat să regizeze un film care i-a fost propus de Steven Spielberg în anii ’80. Încă de la primele experimente filmice, Trier a stabilit un sistem cinematografic unic și a dat dovadă de o viziune pătrunzătoare asupra lumii. În continuare, vă propunem 3 filme realizate de Trier de văzut / revăzut în seri de vară ploioase. 

Idioții (1998)

Un grup de rebeli încercă să își modifice propria realitate comportându-se ca și cum ar avea un retard mental. Deși subiectul filmului este unul foarte sensibil și aproape inabordabil pentru majoritate oamenilor, din perspectiva lui Trier, Idioții este un film despre căutarea fericii. Este primul său film sub viziunea Dogma 95, un grup prin al cărui set de valori Lars von Trier dorește să creeze o nouă formă de cinema brut. Astfel, regizorii nu primesc credite, nu există iluminare artificială, iar editarea este minimală. 

Dancer in the Dark (2000)

 Un film răscolitor despre fragilitatea umană în fața unui destin malefic, dar, în același timp, și despre puterea instinctului matern, câștigător al prestigiosului premiu Palme D’Or la festivalul de film de la Cannes. De asemenea, Bjork, interpreta eroinei principale a filmului, a câștigat Premiul pentru cea mai bună actriță la același festival. Filmul încheie trilogia lui Trier Golden Heart Trilogy, fiind precedat de Idioții și Breaking the Waves.

Dogville (2003)

Cunoscut pentru decorul, cinematografia și editarea care produc un hibrid între cinema și teatru, Dogville este o poveste despre cruzimea naturii umane, despre societate, capitalism și relația individului cu acestea. Grace, interpretată de Nicole Kidman, trăiește o experiență inițiatică în care este obligată să exploreze relațiile individual – colectiv, libertate – conformitate, material – imaterial. 


 

Articole Similare

Vezi toate articolele
 • ...

  Teatrul: drama queen

  Teatrul este o experiență cognitivă într-un spațiu performativ, ajunsă astăzi după multe transformări la intersecția mai multor mijloace de exprimare artistică.

  Citeşte articolul
 • ...

  Filme care ne inspiră | Intro

  Cinematografia este un mijloc de comunicare, un dialog constant între audiență și regizor. Este o artă vie care evoluează la fel cum evoluează și limbajul. Ne uităm la filme pentru că ne distrag atenț...

  Citeşte articolul
 • ...

  TV gone digital

  În contextul Netflix și al altor jucători mari de pe piață canalelor TV care produc și difuzează în exclusivitate în mediul online, apar și replici independente, care au o agendă nișată.

  Citeşte articolul