...
21 Noiembrie, 2018

Latura artistică a lui Yoko Ono pe care nu am văzut-o în mass-media

Co-creare Yoko Ono (n. 1933), una dintre cele mai recognoscibile personalități ale secolului XX, are și o parte mai puțin prezentă în mass-media – aceea de pionieră a mișcării performance art. A doua soție a lui John Lennon și pare-se persoana ce a despărțit trupa Beatles, Yoko Ono nu este doar partenera îmbrăcată în tandem din clipurile lui John, ci și o creatoare recunoscută în lumea artei. 

Cut Piece (1965) – feministă convinsă, Yoko abordează în Cut Piece teme precum materialismul, diferența dintre sexe, diferența dintre clasele sociale. În acest performance, Yoko oferă membrilor audienței o foarfecă și îi invită pe aceștia să îi taie hainele pe care le poartă. Hainele îi sunt tăiate în întregime, ajungând la final să fie îmbrăcată doar în lenjerie intimă. 
Lucrarea vorbește de la sine și reprezintă unul din primele exemple de performance art. 

Ceiling Painting / YES Painting – Lucrarea care i-a adus pe John Lennon și Yoko împreună. Opera este constituită dintr-o scară dublă, o bucată de sticlă și o lupă. Vizitatorii trebuie să se urce pe scară și să  folosească lupa pentru a mări un text scris foarte mic: cuvântul YES. Lucrarea este o metaforă a speranței și a procesului prin care o persoană trebuie să treacă până la găsirea echilibrului dintre lumea sa interioară și lumea sa exterioară. 

Wish Tree (1996) – Una dintre ideile principale pe care Yoko Ono le explorează în arta sa este aceea de pace și de comuniune globală. Într-o serie de lucrări prezente în muzee din întreaga lume, artista invită privitorii să își scrie dorințele pe bucăți de hârtie pe care mai apoi să le așeze în ramurile unui copac. Dorințele sunt apoi strânse și sunt îngropate la baza Turnului Imagine din Rejkiavik, Islanda. Gestul, foarte simplu în aparență, își are rădăcina în jocurile copilăriei și în speranța unei lumi unite. 
 

Articole Similare

Vezi toate articolele