...
05 Iunie, 2018

Laurie Anderson, primul și ultimul artist cu rezidență NASA

Co-creare În 1981, Laurie Anderson devenea cunoscută la nivel mondial prin intermediul hit-ului pop O Superman. Între anii 2002 și 2005 este acceptată ca primul și ultimul artist beneficiar al unei rezidențe NASA, iar în 2010 a creat și a performat un spectacol muzical dedicat exclusiv câinilor la prestigioasa Sydney Opera House. Câștigătoare a premiului Yoko Ono pentru Curaj, cu o personalitate eclectică și căutări artistice universale și avangardiste, Laurie și-a stabilit un loc special în lumea artei mondiale. 

În 1981, Laurie Anderson devenea cunoscută la nivel mondial prin intermediul hit-ului pop O Superman. Între anii 2002 și 2005 este acceptată ca primul și ultimul artist beneficiar al unei rezidențe NASA, iar în 2010 a creat și a performat un spectacol muzical dedicat exclusiv câinilor la prestigioasa Sydney Opera House. Câștigătoare a premiului Yoko Ono pentru Curaj, cu o personalitate eclectică și căutări artistice universale și avangardiste, Laurie și-a stabilit un loc special în lumea artei mondiale. 

Laurie Anderson trăiește în New York City și lucrează ca artistă vizuală, compozitoare, poetă, fotografă, cineastă, vocalistă, creatoare de muzică electronică și instrumentalistă și este definiția vie a multidisciplinarității. Lucrările sale au fost prezentate în muzee pretutindeni în lume iar în 2015, filmul său Heart of a Dog a fost selectat spre a fi proiectat în festivaluri extrem de importante, precum Venice Film Festival și Toronto Film Festival.

Anderson are o concepție artistică de origine postmodernă și susține că granița dintre low art și high art nu există, este doar susținută în mod artificial și ar trebui chestionată. În lucrările ei, strategii și mișcări artistice originare din arta experimentală a altor artiști de avangardă sunt folosite într-un context mass-media și sunt diseminate prin intermediul televiziunii comerciale sau prin intermediul industriei muzicale. De asemenea, Anderson preia ideile și estetica comercială și le aduce și le interpretează în spații adresate unui public erudit, cum ar fi acela al galeriilor de artă și al teatrelor.

Acest rol - de a crea legături reale între două tipuri de public - reprezintă esența lui Laurie și deschide drumul artiștilor de pretutindeni spre acest tip de manifestări; Anderson este considerată a fi una dintre cele mai influente și originale personalități artistice ale finalului de secol XX și începutului de secol XXI și pune cu siguranță o piatră de temelie importantă  în căutările artistice nelimitate ale contemporaneității.

Articole Similare

Vezi toate articolele